Tri evropska finalista, 222 gola i 107 asistencija - Edin Džeko

Svjetski, a naš

Tri evropska finalista, 222 gola i 107 asistencija - Edin Džeko

Eldar Ganibegović

Edin Džeko konačno će zaigrati u svom prvom evropskom finalu. Njegova dva bivša kluba također će igrati evropsko finale, a brojke Dijamanta su nevjerovatne.

Prvi put nakon 13 godina i sezone u kojoj su osvojili tripletu Inter je u finalu Lige prvaka. Inter, čiji dres nosi Edin Džeko koji će imati priliku osvojiti svoj prvi evropski trofej u 38. godini života.

Nakon što je prije pet godina s Romom zaustavljen u polufinalu Lige prvaka, ovaj put je Džeko uspio da se domogne velikog finala i imao je velike zasluge na tom putu jer je postigao tri gola u grupnoj fazi, uz jedan protiv Milana u polufinalu.

Na drugoj strani će 10. juna u Istanbulu biti Manchester City, bivši klub našeg kapitena s kojim je dva puta osvojio naslov prvaka Engleske, ali previše uspjeha u Evropi nije imao.

Nešto ranije, tačnije 31. maja u finalu Evropske lige protiv Seville igrat će Roma, još jedan bivši klub Edina Džeke gdje je Sarajlija apsolutna legenda i jedan od najboljih strijelaca u historiji kluba.

To znači da će tri kluba Edina Džeke, jedan sadašnji i dva bivša, igrati evropsko finale ove sezone, a brojke našeg napadača u tim klubovima su nevjerovatne.

Oglasi

Edin Džeko je ukupno u dresu ova tri kluba postigao 222 gola, te podijelio 107 asistencija i jasno je da na tome neće stati jer ostaje u Interu najmanje još iduću sezonu.

Najefikasniji je Edin bio u dresu Rome u kojoj je postigao 119 pogodaka i podijelio 54 asistencije.

Za Manchester City postigao je 72 gola i dodao 38 asistencija, dok je u dresu Intera do sada strijelac bio 31 put uz 15 asistencija.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Vidjet ćemo da li će uspjeti podići trofej Lige prvaka i tako definitivno staviti krunu na svoju klupsku karijeru, a nadamo se i reprezentativnu plasmanom na EURO.

Ako Inter osvoji Ligu prvaka, Edin Džeko će postati treći bh. fudbaler nakon Elvira Baljića i Hasana Salihamidžića koji ju je osvojio. Miralem Pjanić je 2017. godine igrao finale s Juventusom, no Real Madrid je bio prejak i slavio s 4:1. 

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi