Nove reforme UEFA-e

Premijer liga će naredne sezone imati dodatnu težinu: Bh. klubovima se otvara mjesto u Evropa ligi?

Haris Zilić

Od sezone 2024/2025 UEFA razmatra novi sistem takmičenja u evropskim kupovima. Prva promjena je ta će da države plasirane od 16. do 33. mjesta na UEFA koeficijent listi dobiti klub u Evropa ligi što je recimo bitno za Bosnu i Hercegovinu.

U Evropa ligu bi išao viceprvak države, a ne pobjednik Kupa, tako da će naredne sezone biti veoma važna borba i za drugo mjesto u prvenstvu. Pobjednik Kupa bi ostao u Konferencijskoj ligi.

Bosna i Hercegovina je trenutno na 35. mjestu sa koeficijentom 9.125, ispred nas su Litvanija, sa 10.000, Moldavija sa 11.250 i Bjelorusija sa 12.500.

Ako uzmemo u obzir da će Sheriff igrati ponovo grupnu fazu i da bi BATE Borisov također mogao daleko, šta je onda bitno za bh. klubove ove sezone?

Recimo ako dva kluba sa najvećim koeficijentima dođu do play-offa Konferencijske lige, a to su Zrinjski i Sarajevo, onda bi preostali moldavski i bjeloruski klubovi trebali takmičenje završiti već do trećeg pretkola što nije nerealna situacija. Pored BATE Borisova Bjelorusiju još predstavljaju Dynamo Minsk i Isloch, čeka se pobjednik Kupa, a za Moldavce je siguran Zimbru, kao i Petrocub, dok i Moldavci čekaju četvrtog predstavnika u narednoj sezoni.

Plasman u grupnu faze nekog našeg kluba naredne sezone značio bi skoro siguran skok među 33. države po koeficijentu jer teško je očekivati da Moldavija i Bjelorusija imaju dva predstavnika u grupnim fazama.

Dakle, da približimo, ako Bosna i Hercegovine nakon naredne klupske sezone bude među 33 države po rankingu koeficijenata to znači da bi prvak išao u prvo pretkolo Lige prvaka 2025. godine, viceprvak bi išao u prvo pretkolo Evropa lige, osvajač Kupa bi išao u drugo pretkolo Konferencijske lige, a četvrti tim bi išao u prvo pretkolo Konferencijske lige.

Danski mediji su još prije mjesec dana izašli s nezvaničnom informacijom da će prioritet za nova mjesta u pretkolu Evropa lige biti za zemlje od 16. do 33. mjesta UEFA dati viceprvacima lige, a ne osvajačima Kupa, a tu bi informaciju trebali uskoro ozvaničiti i priložiti cijeli sistem takmičenja za sezonu 2024/2025.

Ekipe koje bi ispale u prvom pretkolu Evropa lige išle bi u treće pretkolo Konferencijske lige, ekipe koje bi ispale u drugom pretkolu Evropa lige išle bi u play-off Konferencijske lige, a ekipe koje bi ispale u play-offu Evropa lige išle bi u grupnu fazu Konferencijske lige.

Timovi eliminisani u prvom prektolu lige prvaka, išli bi u drugo pretkolo Konferencijske lige, a klubovi eliminsani u drugom prektolu Lige prvaka išpli bi u drugo pretkolo Evropa lige, poraz u trećem pretkolu Lige prvaka značio bi odlazak u play-off Evropa lige, a poraz u play-offu Lige prvaka značio bi odlazak u grupnu fazu Evropa lige.

Neka prvenstva se već igraju, a ekipe još nisu sigurne za šta se bore, to se odnosi na Švedsku, Norvešku, Finsku, Irsku, Island gdje se igraju prvenstva kalendarski, a u oktobru ćemo znati njihove predstavnike u Evropi za sezonu 2024/2025.

Proširenjem Evropa lige za jedno pretkolo, UEFA želi da i manjim državama da još veći značaj u klupskim takmičenjima.

Ovo znači da bi naredna sezona Prmeijer lige Bosne i Hercegovine dobila dodatnu draž jer bi i drugo mjesto u prvenstvu nosilo težinu.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Naravno sam plasman u Evropa ligu nosi i veću finansijsku injekciju od samog plasmana u Konferencijsku ligu.

Da za kraj približimo situaciju još jednom. Da je pomenuti sistem na snazi od naredne sezone, Zrinjski bi išao u prvo pretkolo Lige prvaka, Borac bi išao u prvo pretkolo Evropa lige, Sarajevo bi išlo u drugo pretkolo Konferencijske lige, a Željezničar ili Široki Brijeg u prvo pretkolo Konferencijske lige.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.