Premijer liga BiH vodeća na svijetu po trenerskim promjenama
Poražavajuća statistika u prvenstva Bosne i Hercegovine

CIES objavio zanimljivo istraživanje

Premijer liga BiH vodeća na svijetu po trenerskim promjenama

M. Šljivak

Premijer liga Bosne i Hercegovine procentualno je vodeća na svijetu po promjeni trenera u klubovima iz najvećeg ranga takmičenja. Prema Međunarodnom centru za sportska istraživanja i statistiku (CIES) naša liga je vodeća po smjenama trenera i 91.7 posto klubova je mijenjalo trenere u ovoj sezoni.

Premijer liga Bosne i Hercegovine često se među trenerima spominje kao prvenstvo u kojem je definitivno najteže raditi jer klubovi nemaju previše strpljenja za rad na dugoročne staze.

Svaka sezona u Bosni i Hercegovini donosi konstantne smjene na mjestu trenera. Iz sedmice u sedmicu se vide nova lica na klupama i prema statistici Međunarodnog centra za sportska istraživanja i statistiku, Premijer liga BiH procentualno najviše mijenja trenere od svih svjetskih liga.

CIES-ovi podaci govore da je 91.7 posto timova promijenilo trenera ove sezone. To je zaista i istina jer je jedini trener NK Široki Brijeg Ivica Barbarić uspio zadržati posao kroz kompletnu sezonu.

Ostatak lige je mijenjao trenere iz kola u kolo, pa smo eto barem po nečemu na vodećem mjestu u svijetu fudbala.

Oglasi

Veoma visok procenat promjene trenera je i u Prvoj ligi Sjeverne Makedonije gdje je 90.9 posto klubova ove sezone odlučilo promijeniti trenera.

Treneri su se ove sezone namjmanje mijenjali u Indiji. Tamo se trenerima očigledno vjeruje i procentualno je samo 9.1 posto klubova promijenilo trenere.

U najboljim evropskim ligama 55 posto engleskih klubova je ove sezone mijenjalo trenere, Španci i Francuzi 50 postom, njemački klubovi 44.4 posto, a 35 posto timova iz Serije A.

Treba svakako istaći da je i ranijih sezona Premijer liga Bosne i Hercegovine bila u samom vrhu po promjeni trenera i ovakva statistika nas definitivno ne treba čuditi.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Prava je rijetkost u bh. fudbalu da neki trener dobije višegodišnji mandat u jednom klubu. Uglavnom se preko trenerskih leđa traže promjene i bolji rezultati i čelnici timova nemaju previše strpljenja.

Hoće li tako biti u budućnost ostaje nam da vidimo. Trenutno je naša liga neslavni rekorder i poprilično je poražavajuće vidjeti ovakvu statistiku.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

E.Car
Super, neka smo bar u nečemu na prvom mjestu. Što reče jedan propali biznismen i pad je uspijeh!
1 0
user1655831611
Sve to radi Zrinjski
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi