Borcu prijeti "pakao" u žrijebu Konferencijske lige, Sarajevo bi moglo dobiti bonus
FOTO: E. Oštraković

U drugom pretkolu su već neka poznata imena

Borcu prijeti "pakao" u žrijebu Konferencijske lige, Sarajevo bi moglo dobiti bonus

H. Zilić

Prije posljednjeg kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u vrhu je dosta toga poznato, a između ostalih znamo da je Borac sigurno drugoplasirani i da ide direktno u drugo pretkolo Konferencijske lige. To mjesto je rezervisano za osvajača Kupa BiH, ali obzirom da je Zrinjski uzeo duplu krunu, Borac kao drugoplasirani tim na prvenstvenoj tabeli preuzima tu poziciju.

Borac u novu evropsku sezonu ulazi sa koeficijentom 4.000 i sigurno neće biti nositelj u drugom pretkolu gdje ćemo gledati čak 90 ekipa, dakle imat ćemo 45 parova.

Za vikend će biti završena i preostala prvenstva, a u nekim će se nakon toga igrati play-off upravo za Konferencijsku ligu pa ćemo 5. juna saznati i sve učesnike u svim pretkolima trećeg po snazi UEFA-inog takmičenja.

Ono što je za Banjalučane bitno je podatak da se moraju dobro spremiti na ljeto jer ih može zadesiti pravi "pakao" u žrijebu.

Trenutno je poznato 13 sigurnih ekipa koji su potencijalni protivnici Borca među kojima ima velikih evropskih imena, a to su: Club Brugge (Belgija), Gent (Belgija), Maccabi Tel-Avivi (Izrael), Viktoria Plzen (Češka), Bodo Glimt (Norveška), Lech Poznan (Poljska), Hapoel Be'er Sheva (Izrael), Djurgardens (Švedska), APOEL (Kipar), Besiktas (Turska), Rijeka (Hrvatska), FCSB (Rumunija), Legia Varšava (Poljska).

Pored navedenih timova potencijalni protivnici Borca će biti predstavnici Nizozemske, Portugala, još dva predstavnika Turske, zatim predstavnici Austrije, Škotske, Danske... Prema trenutnim tabelama to bi mogle biti ekipe Fenerbahcea, Twentea, Abeerdeena, Hertsa, Rapida iz Beča, Vitorie Guimaraes...

Oglasi

Naravno više ćemo znati početkom juna. Postoji mogućnost da neki od timova koji prođe prvo pretkolo bude nositelj u drugom pretkolu, prije svega se to odnosi na Dudelange, Rigu, Maribor, Skhendiju, Linfield, Vaduz, Dunajsku Stredu, Dundalk...

Postoji mogućnost i da FK Sarajevo u slučaju prolaska prvog pretkola sa koeficijentom 7.000 bude na granici nositelja u drugom pretkolu, što bi svakako bio dodatni bonus za Bordo tim u novoj evropskoj sezoni, ali više kombinacija ćemo znati 5. juna.

Dodajmo da su među sigurnim potencijalnim protivnicima Sarajeva u prvom pretkole ekipe: Derry City (Irska), Makedonija (Sjeverna Makedonija), Penevezys (Litvanija), Honka (Finska), Zimbru (Moldavija), Gjilan (Kosovo), Haka (Finska), Dila Gori (Gruzija), Birkirkara (Malta), Glentoran (Sjeverna Irska), Hegelman (Litvanija), Isloch (Bjelorusija), KA (Island), Egnatia (Albanija), Penybot (Vels), Haverfordwest County (Vels), Bruno's Magpies (Gibraltar), Cosmos (San Marino).

Među potencijalnim rivalima Sarajeva mogu biti i ekipe: Vikingur (Farska Ostrva), St. Patrick's (Irska), Vikingur (Island), Torpedo Kutaisi (Gruzija), Paide (Estonija). Pomenute ekipe su na čekanju dok ne završe prvenstva u Armeniji, Albaniji, Crnoj Gori, Moldaviji, Slovačkoj i dok ne završe finala Kupa u Estoniji i San Marinu, dakle čekamo još 12 klubova za prvo pretkolo, 11 nabrojanih plus četvrtopalsirani tim iz Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Ako Široki Brijeg bude izborio Evropu teško mogu s koeficijentom 3.000 biti nositelji jer bi im se morali poklopiti baš svi rezultat iz Albanije, Armenije, Crne Gore, što je skoro nemoguće. Željezničar ako bude četvrtoplasirani i izbori Evropu sa koeficijentom 2.500 neće sigurno biti nositelj.

Žrijeb za prvo pretkolo na rasporedu je 20. juna, a za drugo pretkolo 21. juna. Utakmice prvog pretkola Konferencijske lige igraju se 13. i 20. jula, a utakmice drugog pretkola igraju se 27. jula i 3. augusta.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

nakopitam
Sarajevo i zrinjski do grupne faze, vico i lištica napolje odma
4 0
Ajax11
Ma Gigovic će to srediti,moze i Man City u BL doči
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi