Prošle sezone su imali zapažen nastup u Evropi

Igraju na stadionu kapaciteta 500 sjedećih mjesta, hit su u državi i potencijalni rival Željezničara

Haris Zilić

Uskoro nas očekuje žrijeb za prvo pretkolo UEFA konferencijske lige, gdje će boje Bosne i Hercegovine braniti FK Sarajevo i FK Željezničar. FK Sarajevo će imati koeficijent 7.000, a Željezničar 2.500.

Dakle Sarajevo će imati status nositelja u prvom i u slučaju plasmana i u drugom pretkolu, dok Željezničar neće biti nositelji u prvom pretkolu.

Tim sa Grbavice može izvući nekoliko nezgodnih ekipa, ali ima i onih protiv kojih se sigurno može igrati.

Ima i nekoliko zanimljivih klubova koji mogu biti protivnik Željezničaru, a svakako da u tu kategoriju spada estonski klub Paide Linnameskond koji je sa koeficijentom 4.500 uspio da bude prvi iznad crte nositelja.

Riječ je o klubu koji ima itekako zanimljivu kratku historiju.

Osnovani su 2004. godine i počeli su da se takmiče u četvrtom rangu estonskog fudbala. Lagano su napredovali, a već 2009. godine postali su član društva najboljih u Estoniji i drže taj status već 13 godina.

Klub je već četvrtu sezonu u nizu učesnik evropskih takmičenja, a debitovali su 2020. godine u kvalifikacijama za Evropa ligu gdje su na prvoj prepreci zaustavljeni od litvanskog Žalgirisa, sezonu kasnije u pretkolu Konferencijske lige zaustavljeni su od poljskog Slaska, a onda u sezoni 2022/2023 imali su veoma zapažen nastup. Stigli su do trećeg pretkola Konferencijske lige gdje su zaustavljeni od belgijskog velikana Anderlechta ukupnim rezultatom 5:0 u dvije utakmice, prethodno su eliminisali gruzijski Dinamo Tbilsi i armenski Ararat-Armeinu.

Upravo prošlosezonski rezultati donijeli su im mogućnost da na startu nove evropske sezone budu nosioci u prvom pretkolu prvi put u historiji.

Interesantan je podatak da utakmice igraju na stadionu kapaciteta 500 sjedećih mjesta. U pitanju su dvije male tribine, a stadion nosi naziiv Paide Innastaadion i nalazi se u zanimljivom prirodnom okruženju.

Prošle godine su uređivali svlačionice, semafor, čak su monitrali i novinarske lože, ali vidjet ćemo da li će im UEFA dozvoliti da igraju evropske utakmice na svom simpatičnom stadionu.

Naredni cilj kluba je da u godinama koje dolaze bude u samom vrhu estonskog fudbala, dakle da budu prvaci države.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

U klubu se veoma dobro radi sa mlađim kategorijama, imaju omladinske reprezentativce Estonije, a i prvi tim većinom sačinjavaju estonski fudbaleri.

Igraju veoma čvrst fudbal kao i većina baltičkih ekipa. Iako Estoniju smatraju zemljom koja nije baš fudbalska, ako kuglice Paide spoje sa Željezničarom treba svakako što ozbiljnije pristupiti utakmici.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.