Građani slave u Istanbulu

Džeko i Inter nisu uspjeli: Manchester City po prvi put prvak Evrope!

Eldar Ganibegović

Po prvi put u historiji Manchester City je postao prvak Evrope. Engleski prvak je večeras savladao Inter u finalu Lige prvaka u Istanbulu rezultatom 1:0.

U početnoj postavi Intera večeras se našao bh. kapiten Edin Džeko, no s Miralemom Pjanićem postao je drugi bh. fudbaler koji je gubio u finalu ovog takmičenja, dok su Elvir Baljić i Hasan Salihamidžić ostali jedini osvajači Lige prvaka iz Bosne i Hercegovine.

Inter je odigrao jedno kompaktno prvo poluvrijeme gdje je neutralisao Manchester City i sveo engleski tim na tek nekoliko pokušaja.

Prvi je imao Bernardo Silva na samom početku utakmice, da bi nakon toga u 27. minuti Erling Haaland bio u šansi, no Andre Onana je bio na visini zadatka i odbranio njegov pokušaj.

Kevin de Bruyne djelovao je indisponirano prije no što je došlo do jednog kontakta, te je u 36. minuti nakon jednog katastrofalnog centaršuta zatražio izmjenu, a umjesto njega u igru je ušao Phil Foden.

Početak drugog poluvremena obilježio je Edin Džeko. U 55. minuti je sjeo na travnjak i požalio se na grčeve i umor, zatražio izmjenu, te je Simone Inzaghi na teren umjesto njega poslao Romelua Lukakua.

Nekoliko minuta nakon toga smušenost u odbrani Manchester Cityja ne koristi Lautaro Martinez. S lijeve strane je s loptom ušao u kazneni prostor Građana, mogao je dodati Lukakuu, no odabrao je da šutira i Ederson je to odbranio.

Do gola Manchester City dolazi u 68. minuti. Silva je dodao loptu do Rodrija, koji s ivice kaznenog prostora snažnim i preciznim udarcem matira Onanu i dovodi svoj tim u vodstvo.

Samo dvije minute nakon toga Inter je mogao do izjednačenja. Dimarco je bio u šansi i pogodio glavom prečku, odbila mu se lopta i opet je šutirao glavom i pogodio Lukakua koji je tako spasio Manchester City, a u crno zavio Inter.

Mogao je Manchester City sve riješiti u 78. minuti. Phil Foden se sjajno izborio za jedan udarac, ali Andre Onana brani odlično taj pokušaj i ostavlja Inter u životu.

Lukaku je navijače Intera opet doveo do očaja u 88. minuti. Glavom s pet metara nije uspio postići pogodak, pogodio je Edersona u koljena, od kojeg se lopta odbija u glavu Rubena Diasa, pa u korner. 

Dobar pokušaj je u sudijskoj nadoknadi imao Nicolo Barella, no lopta mu je prešla preko noge i otišla pored gola. U 96. minuti Ederson nakon kornera još jednom spašava Građane, te je Manchester City po prvi put osvojio Ligu prvaka. 

Tako je Manchester City stigao do prve titule prvaka Evrope, a Inter ostaje na tri. Podsjetimo, za City ovo znači i osvojenu tripletu jer su osvojili Premier ligu i FA Cup, dok je Inter ove sezone osvojio Superkup i Kup Italije. 

Što se Edina Džeke tiče, on će sada, sigurno vrlo neraspoložen, doći u Trening kamp N/FSBiH u Zenici gdje će se priključiti ostatku reprezentacije Bosne i Hercegovine na pripremama za utakmice protiv Portugala i Luksemburga u kvalifikacijama za EURO. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Finale Lige prvaka:

Manchester City - Inter 1:0 (Rodri 68')

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.