Veznjak Plavih u nastavku s dva gola presudio gostima iz Banjaluke

Plavi zasluženo do trijumfa

Početak iz snova za Željezničar: Nedim Mekić srušio Borac na Grbavici

Edmir Škorić, foto: T. Hebib

U derbiju trećeg kola Premijer lige BiH Željezničar je sa 2:0 pobijedio ekipu Borca.

Željezničar i Borac ovog su ljeta imali evropske izlete, zbog čega su i jedni i drugi tek večeras u 3. kolu odigrali svoje prve premijerligaške utakmice.

Na dobro popunjenoj Grbavici, ali i uz prisustvo jedne grupe gostujućih navijača, u fantastičnoj nogometnoj atmosferi, domaći tim je bio bolji i zasluženo slavio sa 2:0.

Već na početku meča Mekić je pokušao iz daljine, no bez opasnosti po gol Borca. On da je Amoah izblokiran u sedmoj minuti, a u 12. minuti Mijatović, koji je došao umjesto povrijeđenog Ćetkovića prije nekoliko dana, brani udarac Krpića.

Imao je zatim i Jašarević dobru šansu, ali se crnogorski golman opet istakao. U 26. minuti Rustemović je ubacio, a Krpić šutirao pored gola. Borac je uzvratio tek u 43. minuti, kada je sjajan udarac Kvržića otišao pored gola.

U nastavku je Željezničar brzo došao do prednosti. Nakon jednog centaršuta, neko iz odbrane gostiju glavom izbija loptu, na nju natrčava Mekić i sjajno sa 18 metara pogađa malu mrežu za slavlje na tribinama. Bilo je to u 48. minuti.

Gasal u 53. minuti pogađa stativu, a samo dvije minute kasnije Plavi dolaze do drugog gola. Ponovo je Mekić pogodio. Centrirao je sa nekih 30 metara, loptu niko nije dirao, a ona je završila u golu.

Uz malo sreće je Mekić mogao i do hat-tricka, ali Mijatović u 59. minuti brani njegov udarac. Na drugoj strani Vranješ je pokušao, a šut iskusnog veznjaka Borca zaustavlja Muftić. U 67. minuti Amoah u šansi, Mijatović opet sjajan.

Mogao se Borac vratiti u 71. minuti, no stativa spašava domaće nakon udarca Corteza. Borac nije uspio doći ni do utješnog gola, pa će porazom otvoriti Premijer ligu, dok su izabranici Nermina Bašića na najbolji način otvorili prvenstvo i pokušaće biti konkurentni u borbi za titulu, iako se kao primarni cilj nameće ponovo plasman u Evropu.

U četvrtom kolu Željezničaru slijedi gostovanje u Posušju, dok će Borac imati priliku da osvoji prve bodove u Banjaluci protiv Igmana.

Utakmicom Široki Brijeg - Tuzla City sutra će se okončati treće kolo. Ranije danas je GOŠK sa 2:0 pobijedio Zvijezdu 09, a Igman Slogu iz Doboja sa 1:0. U petak navečer Sarajevo je razbilo Posušje na Koševu sa 3:0, dok će meč Zrinjski - Velež biti naknadno odigran. Plemići su i dalje bez odigrane utakmice u Premijer ligi, s obzirom na to da im NFSBiH izlazi u susret i dopušta odgode zbog nastupa u Evropi.

Željezničar - Borac 2:0

Željezničar: Muftić, Galić, Kosorić, Cocalić, Jašarević, Mekić, Rustemović, Gasal, Ćosić, Amoah, Krpić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Borac: Mijatović, Ćelić, Makarić, Barsky, Ricardo, Predragocić, Herrera, Kvržić, Blagaić, Šušić, Mihajlović.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.