Nema 'popravke'

Igra se veliki derbi i na terenu je centralna figura naravno Pepe - U 41. godini je gori nego ikad

Midhat Šljivak

Legendarni defanzivac Pepe ponovo je večeras u centru pažnje. U derbiju sa Sportingom dobio je žuti karton nakon 15 minuta igre, a reagovao je tako kao da apsolutno ništa nije skrivio. Na početku drugog dijela je i isključen.

Pepe u 41. godini života još uvijek igra na vrhunskom nivou. Slavni Portugalac posljednje dane igračke karijere provodi u Portu, gdje je naravno uvijek zadužen za prljavi dio posla.

Stameni defanzivac je kroz karijeru dobio brojne žute i crvene kartone. Radio je sve i svašta, izvodio je brojne gluposti na terenu, a večerašnja reakcija nakon žutog kartona definitivno je pretjerivanje.

Pepe nije brz kao nekad i zbog toga ga je napadač Sportinga Viktor Gyokeres lako prošao. Nije iskusni defanzivac imao drugog izbora nego da Šveđanina zaustavi nepropisno i da ga spriječi da uđe u gol šansu.

Sudija ovog meča odlučio je Pepeu pokazati žuti karton. Njegova reakcija bila je kao da je isključen. Mahao je rukama očigledno smatrajući da je odluka smiješna.

Ništa ovo nije novo za portugalskog defanzivca. Uvijek je imao komentar na odluke sudija i ovo je samo još jedan u nizu njegovih ispada na terenu.

Na otvaranju drugog poluvremena je morao u svlačionicu. Udario je protivničkog igrača i sudija Almeida mu je pokazao crveni karton.

Karijeru mu obilježio Real Madrid, povratak u Porto pravi potez

Pepe je kao tinejdžer stigao u Portugal gdje je dobio šansu za igru u Maritimu. Odlični nastupi su ga 2004. godine doveli do Porta, gdje je ostao naredne tri godine.

Ugovor života potpisao je 2007. godine. Stigao je u Reeal Madrid i Kralj je bio narednih 10 godina uz osvajanje brojnih trofeja.

Nakon odlaska iz Madrida jednu sezonu je proveo u Bešiktašu. Turska i Istanbul mu se nisu dopali, pa je 2019. godine odlučio da se vrati kući u Porto i već tri godine je nosio defanzive portugalskog velikana.

Potražite više informacija na temu Primeira liga:

Pepe će u februaru proslaviti 41. rođendan. Ipak, bez obzira na godine još uvijek igra vrhunski fudbal, te je još uvijek član i reprezentacije Portugala od koje će se oprostiti na Evropskom prvenstvu narednog ljeta.

Za nacionalni tim odigrao je 134 utakmice, postigao je osam golova i postao je evropski prvak.