Imaju iste vlasnike

City ili Girona? Pred meč s Realom pala odluka hoće li španska senzacija igrati Ligu prvaka

Admin Čaušević

Prema UEFA-inim pravilima klubovi koji imaju iste vlasnike ne mogu nastupiti u Ligi prvaka, to je slučaj sa Manchester Cityjem i Gironom koja je najveće iznenađenje ove sezone i već sada je na pragu historijskog plasmana u elitno takmičenje.

Girona će za vikend igrati meč protiv Real Madrida, a nekoliko dana pred taj susret stiglo je i rješenje kako će ovaj klub ipak zaigrati u Ligi prvaka ako se plasira u elitno takmičenje.

Prema najavama britanskih medija Manchester City će prodati dio vlasnički prava u španskom klubu te će tako oba moći nastupiti na najvećoj klupskoj sceni.

Katalonska ekipa je otkriće sezone i druga je u La Ligi, samo dva boda manje od vodećeg Reala i 11 ispred petoplasiranog Athletic Bilbaa.

Girona, koja se pridružila City Football Groupu 2017. je plasman u La Ligu izborila tek prije 18 mjeseci, a prošlu sezonu je završila u sredini tabele.

Pravila UEFA-e zabranjuju vlasništvo nad više od jednog fudbalskog kluba koji igra u istom takmičenju zbog čega se špekulisalo da Girona neće igrati u Ligi prvaka.

Kao rezultat tog pravila gazde Cityja će prodati većinu ili čak potpuno prodati svoj kompletan vlasnički udio u Gironi koji je trenutno iznosi 47 %.

U slučaju da promjene ne budu dogovorene, samo će najbolje plasirana ekipa u svojoj ligi sljedeće sezone moći igrati Ligu prvaka.Zanimljivo da su trenutno i Girona i City drugi u La Ligi, odnosno Premiershipu.

Ako oba kluba završe na istoj poziciji, tada se ekipa koja igra u prvenstvu sa boljom pozicijom na UEFA-inoj pristupnoj listi plasira u elitno takmičenje. U ovom bi scenariju ekipa Pepa Guardiole dobila ulaz.

Potražite više informacija na temu La Liga:

​Odnos Cityja s ostalih 12 klubova pod okriljem City Football grupe stavljen je pod lupu jer su Građani blizu kupovine 19-godišnjeg krilnog napadača Savia koji briljira upravo u dresu Girone.

Brazilac u španskom klubu igra kao posuđen igrač Troyesa koji je također član CFG-a. Ovaj fudbaler je u dosadašnjem dijelu sezone zabio pet golova i upisao sedam asistencija.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.