Reagovao je tužbom

Fudbaler Reala objavio sliku za ramazan, nije ni slutio kakve će reakcije izazvati

Haris Zilić

Fudbaler Real Madrida i reprezentativac Njemačke Antonio Rudiger ne krije svoja vjerska uvjerenja, a i ovaj mjesec ramazan je odlučio da provede u postu i objavio je fotografije na društvenim mrežama vezane upravo za sveti mjesec kod muslimana.

Rudiger je i davao izjave povodm ramazana i posta, monogi su se pitali kako profesionalni fudbaleri mogu postiti i trenirati, u nekim situacijama se i iftare tokom utakmica.

"Da li ramazan nešto mijenja nama fudbalerima? Za mene ne, navikao sam na to. Ništa ne jedem, ništa ne pijem i to strogo poštujem. Nije lako, ali i to je vježba i najbitnije je da sam sa sobom u glavi to riješiš i shvatiš šta treba da radiš", rekao je Rudiger i dodao.

"Kada sam shvatiš da sve možeš onda je lako. To je jedno od 'oružja' koje ja imam, moj mentalitet i lakoća da u glavi posložim stvari kako treba. Na kraju mogu jednostavno reći da post tokom ramazana za mene uopšte nije nikakav problem".

Dok većina poštuje vjerska uvjerenje, samim tim i post u mjesecu ramazanu, Rudiger nije ni slutio da će njegova fotografija sa početka mjeseca ramazana izazvati teške reakcije u Njemačkoj.

Rudiger je objavio fotografiju tokom molivte sa kažiprstom upućenim prema nebu, a njemački novinar Julian Reichelt je tu sliku okarakterisao kao "islamizam", navodi se u njemačkom BILD-u.

Nakon Reicheltovih pisanja Rudigera su pojedinci dovodili i u kontekst teorirzma, što je jako pogodilo zvijezdu Reala.

Angažovao advokata

Nakon pomeutih pisanja koja su šokirala Rudigera, ali i većinu javnosti njemački fudbaler je angažovao advokata i podnio krivičnu prijavu protiv Reichelta berlinskom javnom tužilaštvu.

"Zbog uvrede, klevete, huškačke namjere, podnosimo krivičnu prijavu", navodi se između ostalog u tužbi.

Također, Rudiger je sa svojim advokatima poslao pismu uredništvu BILD-a i urednici Marion Hron kako bi upozorili na slične tekstove koje prenose njihovi novinari i da u istraživanja plasiraju dosta uvreda.

Inače, pomenuti Juliean Reichelt je bio bivši urednik jednog od najpopualrnijih njemačkih medija, BILD-a.

Pomenuti odnos medija prema Rudigera zbog vjere izazvao je i dodatne reakcije, a mnogi smatraju da mediji maksimalno ulaze u vjerska opredijeljenja fudbalera koja su lična i intimna stvar.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Onima koji nisu upoznati previše s islamom i postom tokom ramazana nije bilo nikada jasno kako fudbaleri uspiju po cijeli dan ništa da ne jedu i ne piju, a potom igraju utakmice i na njima se uopšte ne vidi razlika.

Rudiger je uupravo jedan u nizu koji je pokušao da objasni da to uopšte ne predstavlja nikakav problem, a ono što je najbitnije na igračima koji poste se tokom utakmica uopšte ne primijeti nikakva razlika kada dođe mjesec ramazan.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.