Fabio Maresca je jedno od najpoznatijih lica sudijske scene u Seriji A (Foto: EPA)

Maresca na centru

Derbi Hajduk - Dinamo sudi čovjek koji je 'lagan na okidaču: HNS angažovao poznatog Italijana

Midhat Šljivak

Utakmicu hrvatskog Kupa između Hajduka i Dinama sudit će poznati italijanski sudija Fabio Maresca. 

Hrvatski nogometni savez (HNS) odlučio je da će važne utakmice u završnici sezone suditi strane sudije, a s njihovim angažmanom se krenulo na derbijima Hajduka i Dinama.

Ove subote na Poljudu se igra prvenstveni derbi. Hajduk dočekuje Dinamo u izuzetno važnoj utakmici za rasplet sezone, a odlučeno je da će ovaj derbi suditi njemački sudija Daniel Siebert.

Trećeg dana mjeseca aprila Hajduk i Dinamo ponovo izlaze na teren Poljuda. Ovog puta se igra polufinalni meč Kupa, a na terenu će biti italijanska sudijska ekipa.

Glavni sudija je Fabio Maresca. 42-godišnjak je jedno od najpoznatijih sudijskih likova u Italiji gdje je u ovoj sezoni Serie A sudio ukupno 13 utakmica, među kojima je i najveći derbi između Intera i Juventusa.

Često Maresca ima ulogu gostujućeg sudije. Ove sezone je posao obavljao u Grčkoj i Saudijskoj Arabiji, dok u evropskim utakmicama nije imao previše obaveza jer je odradio samo četiri utakmice.

Treba istaći da 42-godišnji sudija dolazi iz Napulja i da se van terena bavi spašavanjem ljudskih života. Zaposlen je kao vatrogasac.

Fabio Maresca voli mahati kartonima

Fabio Maresca je sudija koji voli mahatu žutim kartona. Ove sezone je u 13 utakmica italijanske Serije A podijelio čak 73 kartona, odnosno 5.6 po meču.

U tri utakmice Serije B je također bio nemilosrdan. Dao je čak 21 karton, a prosjeka se drži i u Evropi gdje je u četiri utakmice pokazao 18 kartona.

To je jasan znak za Hajduk i Dinamo da se moraju čuvati. Maresca je lak na okidaču i ponekad kao da jedva čeka da pokaže karton.

Treba svakako napomenuti da će 42-godišnji sudija ovog vikenda suditi još jedan zanimljiv meč u Seriji A. Na terenu će biti Fiorentina i AC Milan.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Vidjet ćemo kako će se Italijan snaći na Poljudu. Nema dileme da će pokušati nametnuti svoj autoritet igračima Hajduka i Dinama koji će morati biti veoma oprezni s njim.

U svakom slučaju trebalo bi biti mnogo manje priča o sudijama nakon utakmice. Strance su svi s nestrpljenjem očekivali na centru i vidjet ćemo kako će sve proći.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.