Mislav Karoglan je najslabija karika Hajduka
Lokomotiva porazila Hajduk u 27. kolu Prve HNL. Foto: Ivo Cagalj, Pixsell

Splićani napravili korak nazad

Mislav Karoglan je najslabija karika Hajduka · Komentar

K. Lizde

Hajduk je do prije mjesec dana imao sve u svojim rukama. Dugo očekivana titula je bila "tu negdje", blizu Splita, no danas stvari izgledaju drugačije. Usudili bismo se reći, bar prema onom kako igraju "Bili", da će naslov ostati nedosanjani san. A, najveći krivac za to su čelni ljudi kluba koji su se u borbu za titulu upustili sa Mislavom Karoglanom na klupi, trenerom koji ipak nije trener za velike stvari.

Večerašnjim porazom Hajduka od Lokomotive 1-2, splitski "Bili" su se udaljili od prvog mjesta, te porazom otvorili seriju teških utakmica koje ih očekuju u nastavku prvenstva. Lijepo je bilo prije i na samom početku utakmice gledati atmosferu na Poljudu, kolone navijača željnih dugo očekivanog naslova prvaka. 

Preko 22 000 gledatelja, Torcida na standardno visokom nivou, očekivali su nastavak mini serije pobjeda. Obećavajuće je djelovala pobjeda protiv Gorice u gostima, sve linije su funkcionirale lijepo, pa je optimizam i vjera u pobjedu imala dobro uporište.

Najavljivali smo da se Lokomotiva sa svojim trenerom Čabrajom, neće doći braniti na Poljudu, već da će svoje linije podignuti visoko, sa težnjom ka nadigravanju i nametanju svog stila i ritma igre. I već na samom početku se vidjelo da gosti imaju i ambiciju i kvalitetu da iznesu ovu utakmicu na zamišljeni način. U tome im je dosta pomogla i (ne)taktička postavka Hajduka, gdje su se Splićani upustili u bezglavo jurišanje i nadtrčavanje.

Iz takve pretjerane netaktičnosti izrodio se i drugi žuti karton Mikanovića, te prelagano primljen gol iz prekida, pa je utakmica već u ranoj fazi otišla u nepovratnom i za Hajduk neželjenom pravcu.

Oglasi

Pokušavali su domaći i sa igračem manje, sa izraženim voljnim momentom, probati zadržati kontrolu susreta. Imali su dobru priliku preko Livaje iz penala, ali način na koji ga je najbolji igrač Hajduka izveo, govori o tome da danas nije bio njihov dan i kako bodovi nepovratno odlaze u Zagreb.

Na kraju je Hajduk još dobro i prošao, imali su "Lokosi" još pokoju šansu da razbiju domaće, ali nisu bili prisebni u svojim situacijama, pa to rezultatski i nije tako grozno izgledalo.

Prije nego pređemo na loše stvari kod Hajduka, da navedemo barem nešto pozitivno što ih krasi tokom cijele sezone, a to je taj voljni momenat i fanatična borbenost koja ih je pratila i danas u trenucima kada bi se većina ekipa počela raspadati.

Trener Karoglan je opet, po ko zna koji put ove sezone, bio nadmudren od strane kolege sa druge strane. Duga lista bi bila svih onih koji su taktičkom postavkom i reakcijama na dešavanja na terenu, iznenadili Karoglana, te na taj način uspjeli otkinuti bod(ove) Hajduku.

Prije dva mjeseca su Splićani bili glavni favorit za naslov, imali su sedam bodova prednosti nad Rijekom i bili su devet bodova ispred Dinama (2 utakmice manje). Danas je Hajduk favorit broj 3, a najveći razlog je taj što su do utakmice sa Lokomotivom ovisili sami o sebi, a od danas to više nije slučaj.

Oglasi

HNK Hajduk sve dalje od naslova prvaka

Promjenjiva forma i prezentacije na terenu, još su jedan od razloga zašto ovakav Hajduk trenutno ne ulijeva povjerenje da bi mogao pobjeđivati u kontinuitetu. Također, trener trenutno djeluje kao vrlo slaba karika, ponajviše iz razloga što vrlo rijetko vidimo da Hajduk ima opciju B. Sve utakmice Splićana u zadnje vrijeme, razvijaju se u onom smjeru kako i počnu.

Tako i danas, vidjelo se da način na koji je Hajduk "ušao" u utakmicu nije bio obećavajući, ali reakcija sa klupe je izostala. Iskusniji trener, neko ko je navikao na ovakve stvari bi reagovao ekspresno, te probao da umiri utakmicu i na jedan strpljiv način dovede je na svoj mlin.

Hajduku je definitivno potreban trener koji u svom CV-u ima osvojene trofeje, neko ko bi mogao predosjetiti kako bi se stvari mogle odigravati.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Što se tiče Karoglana, sigurno je riječ o odličnom razvojnom treneru, nekom ko uživa raditi sa mladim igračima i dodatno ih razvijati. Također, dojma smo da bi se ovaj kadar Hajduka mogao sa Karoglanom još dodatno razvijati kroz malo duži period.

Ali definitivno, ekipa sa ovakvim trenerom, nije trenutno u stanju osvojiti toliko željeni naslov.

Zaprati HNK Hajduk, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HNK Hajduk Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1698357855
Ovako isto bi neki portal u Hrvatskoj analizirao krizu u Sarajevu ili Želji, ali u snovima samo ???
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi