Misli se na budućnost

Guardiola odlazi 2025. godine, a City mu je već odabrao zamjenu

Edmir Škorić

Pep Guardiola je navodno odlučio da još jednu sezonu ostane u Manchester Cityju i da u ljeto 2025. godine napusti klub u kojem je osvajao Premier ligu četiri godine uzastopno.

Nakon Barcelone i Bayerna, Pep Guardiola je formirao fudbalsku moćnu silu u Engleskoj. Osvajanjem Lige prvaka prošle sezone, može se reći da je osvojio sve što je mogao, no ostat će tu još jednu sezonu, a onda svoje mjesto prepustiti nekom drugom.

Kome, teško je reći, ima još cijela godina dana pred nama, ali engleski mediji uvjeravaju da je uprava engleskog prvaka već izabrala i da je odluka da ga naslijedi Michel, čudotvorac Girone u minuloj sezoni. 48-godišnjak je španski klub od borbe za opstanak doveo do toga da se bori za titulu, da nadigra velikane poput Barcelone i da izbori grupnu fazu Lige prvaka.

Njegov impresivan rad nije prošao nezapaženo, pa su u Manchester Ciyju odlučni da ga angažuju. Michel bi trebao nastaviti posao koji za sada jako dobro obavlja Guardiola, koji je već osam godina u Engleskoj.

Pod vodstvom Pepa City je postao jedan od najjačih timova na Starom kontinentu. Svoj prvi naslov u Ligi prvaka osvojili su upravo pod Pepom, a u Premier ligi gotovo da nemaju konkurenciju.

Michel je postao prvi favorit za novog trenera Cityja zbog njegove taktičke oštroumnosti i uspjeha u razvoju mladih igrača, a u prilog Cityju ide i to što je Girona jedan do klubova City Groupa, koji uprava i sa Manchester Cityjem.

Naravno, teško je doći umjesto Guardiole i na pravi ga način zamijeniti, ali Michel je vodeći Gironu pokazao za šta je sve spreman i nada se naravno da će ubrzo i sam dobiti veliku priliku, a poziv Cityja svakako ne bi odbio.

48-godišnjak je radio prije i Huesci te Rayo Vallecanu, a već je imao nekoliko ponuda ranije ove godine, no odlučan je voditi Gironin projekat do kraja, odraditi historijsku sezonu u Ligi prvaka, a onda spakovati kofere i zaputiti se na Otok.

Posljednje vrijeme svjedočimo velikom broju promjena na trenerskim pozicijama. Liverpool je Kloppa zamijenio Slotom, novog trenera ima i Juventus, dobit će ga i Milan, Hansi Flick je u Barceloni, Bayern će angažovati Vincenta Kompanyja, a Chelsea Enza Marescu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Podsjetimo da je Guardiola nedavno najavio da bi mogao otići iz Cityja na kraju sezone 2024/25, iako ta odluka nije zvanična.

Guardiola je City vodio kroz 472 utakmice. Ostvario je omjer od 349 pobjeda, 57 remija i 66 poraza, a s klubom je osvojio sve što se moglo. Šest puta bio je prvak Premier lige, a u sezoni 2022./23. klubu je donio i prvi trofej u Ligi prvaka. Ove sezone je odbranjena titula u Premier ligi, ali je neočekivano City poražen u finalu FA kupa od Manchester Uniteda, dok je u Ligi prvaka ispao u četvrtfinalu.

Promo

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.