Za bolji status u Ligi prvaka

Slavi Madrid, ali slave i Banja Luka i Zagreb: Real pomogao Borcu i Dinamu

Edmir Škorić

Madridski Real večeras je u Londonu savladao Borussiju Dortmund sa 2:0 i tako stigao do svog rekordnog 15. trofeja u Ligi prvaka.

Iako je Borussia u prvom poluvremenu bila i bolja, opasnija, u nastavku je Real zaigrao puno bolje i, uostalom, pokazao zašto je - Real. Golovima Carvajala i Viniciusa došao je do pobjede i ponovo postao prvak Evrope.

Zaista je ovo bila sezona iz snova za Madriđane, koji su prethodno osvojili i La Ligu, a ujedno je ovo bio posljednji meč za Tonija Kroosa u dresu kluba u kojem je proveo 10 godina.

A osim u Madridu, slavi se i u Banjaluci, te Zagrebu. Naime, zahvaljujući pobjedi Reala u finalu, Borac će biti nositelj u prvom pretkolu Lige prvaka, što će naravno bh. prvaku omogućiti mnogo veće šanse da u žrijebu dobije lakšeg rivala.

Zagrebački Dinamo će igrati u play-offu Lige prvaka, što znači da će imati osiguran nastup u grupnoj fazi Evropske lige, u slučaju da ne prođe u grupnu fazu Lige prvaka. Da je Real izgubio od Borussije, Dinamo bi bio u drugom pretkolu.

Šahtar je zahvaljujući Realovoj pobjedi umjesto u play-offu završio u grupnoj fazi Lige prvaka, dok Qarabag i Ferencvaroš sele u drugo pretkolo.

Žrijeb će biti održan 18. juna, a ubrzo ćemo saznati i sve potencijalne rivale Borca koji će biti jedan od četiri predstavnika BiH u Evropi. Zrinjski je u drugom pretkolu Konferencijske lige, a prvo pretkolo tog takmičenja igraju Sarajevo i Velež.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Velež nije imao sreće i neće biti nositelj, dok će Sarajevo imati taj status. U svakom slučaju nadamo se da će svi predstavnici BiH odraditi dobar posao i da će imati što više uspjeha na evropskoj sceni.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.