Mnogi igraju finala, a Real Madrid ih pobjeđuje - Kraljevi po 15. put prvaci Evrope!
Nevjerovatni Real Madrid je po 15. put prvak Evrope.

Borussia bila bolja većim dijelom meča, ali...

Mnogi igraju finala, a Real Madrid ih pobjeđuje - Kraljevi po 15. put prvaci Evrope!

Eldar Ganibegović, foto: EPA

Večeras je na kultnom Wembleyju u Londonu igrano veliko finale Lige prvaka, a sastali su se Borussia Dortmund i Real Madrid. Pred 86.212 navijača Real Madrid je slavio rezultatom 2:0 i osvojio titulu prvaka Evrope po 15. put. U ovom formatu Lige prvaka, kojem je večeras došao kraj, Real Madrid je igrao deveto finale i pobijedio svih devet, nevjerovatno. 

Vidjeli smo prekid već na samom startu utakmice. Poslije desetak sekudni ušla su tri momka na teren, osiguranje je zakazalo, pa je prekid trajao više od dvije minute.

Prvi udarac vidjeli smo u 12. minuti. Valverde se odvažio na udarac s distance, ali lopta je otišla visoko preko gola Kobela.

Dvije minute nakon toga veliko uzbuđenje, ali na drugoj strani. Dubinska lopta za Fullkruga, koji vraća Brandtu. Loš prvi kontakt, šut s nekih šest-sedam metara mlitav i ništa od gola. Ruku na srce, činilo se da je za koji centimetar Fullkrug bio u ofsajdu, pa bi se to gledalo da se zatresla mreža.

Nova velika šansa za Borussiju Dortmund u 21. minuti. Hummels je poslao maestralnu dubinsku loptu za Adeyemija, govora o ofsajdu nije bilo, Adeyemi prolazi pored Courtoisa, odlazi previše u stranu i daje dovoljno vremena Carvajalu da blokira.

Oglasi

Mnogo sreće je Real Madrid imao dvije minute kasnije. Fullkrug je pogodio stativu iz dobre pozicije. I ovo bi se provjeravalo u VAR sobi da je bio gol, postoji mogućnost da je igrač Borussije bio u nedozvoljenoj poziciji.

Mogao je njemački tim do prednosti u 28. minuti. Adeyemi je kao brzi voz protutnjao po lijevoj strani i šutirao, Courtois brani njegov šut, a onda glavom Fullkrug iz teške pozicije ne uspijeva pogoditi.

Kontra Borussije šest na tri u 30. minuti, Mendy u kaznenom prostoru mnogo jači od Adeyemija, penala naravno nema.

Courtois spašava Real Madrid četiri minute prije odlaska na odmor. Sabitzer je raspalio s distance, belgijski golman oprezan i odbija u korner.

Drugo poluvrijeme je bolje otvorio Real Madrid. Toni Kroos je šutirao s lijevog ugla kaznenog prostora, u same rašlje je to išlo, ali Kobel brani.

Oglasi

Iz kornera je Toni Kroos ubacio nakon toga, Dani Carvajal je ostao sam i glavom šutirao preko gola iz dobre pozicije.

Ponovo u šansi Kraljevi u 57. minuti. Dani Carvajal šutira iz voleja, Maatsen blokira, a Kobel hvata.

Prva velika šansa za Borussiju u drugom dijelu u 63. minuti. Fullkrug je bio u šansi, Courtois zaustavlja njegov udarac.

Kako to obično biva u fudbalu - ne iskoristiš šanse i onda budeš kažnjen. Real Madrid dolazi do prednosti u 74. minuti. Toni Kroos iz kornera pronalazi Danija Carvajala, a ovaj pogađa za prednost Kraljeva.

Zamalo 2:0 za Real Madrid na isteku 77. minute. Judea Bellinghema je u posljednji momenat zaustavio Schlotterbeck, a onda nakon kornera se lako brani Borussia.

Oglasi

Slobodan udarac za Real Madrid s nekih 20-ak metara u 80. minuti. Toni Kroos šutira, Kobel ostavlja Borussiju u životu. 

Maestralna odbrana Kobela i u 81. minuti. Camavinga je potegao s distance u desne rašlje, brani golman njemačkog tima. 

Do drugog pogotka Real Madrid dolazi u 83. minuti. Velika greška Maatsena je to bila, poklonio je loptu Bellinghamu, a akciju završava Vinicius Junior i to bi vjerovatno bilo to.

Igrala se 86. minuta kada je Luka Modrić zamijenio Tonija Kroosa koji je tako u stilu završio fudbalsku karijeru, barem kada je riječ o klupskom fudbalu. Oprostit će se definitivno nakon Evropskog prvenstva u Njemačkoj. 

Oglasi

Nedugo zatim je Fullkrug zatresao mrežu Real Madruda, ali je dosuđena ofsajd pozicija i tu su pale u vodu sve nade njemačkog tima da može do čuda.

Bila je ovo ujedno i posljednja utakmica u ovom formatu Lige prvaka. Od sljedeće sezone u drugačijem formatu imat ćemo i četiri ekipe više, ukupno njih 36.

Ovome dodajmo da su se večeras od Borussije Dortmund oprostili Marco Reus i najvjerovatnije Mats Hummels koji je odigrao sjajan meč. 

Finale Lige prvaka:

Borussia Dortmund - Real Madrid 0:2

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Borussia Dortmund (4-2-3-1): Kobel; Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen; Emre Can, Sabitzer; Sancho, Brandt, Adeyemi; Fullkrug.

Real Madrid (4-3-1-2): Courtois; Nacho, Rudiger, Mendy, Carvajal; Valverde, Camavinga, Kroos; Bellingham; Vinicius Junior, Rodrygo.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Madridista
Samo da pozdravim navijačice katalonske sirotinje, baš vam se ne da :-( Laku noc, valja nekako zaspat večeras... Hala Madrid!
4 0
user1620593935
Cestitke Realu i Uefi na jos jednoj ukradenoj ligi prvaka. Pokrali Leipziga, Bayerna i sada u finalu Vinicius nije dobio drugi zuti za simuliranje. Ovo im je valjda deseta koju su ukrali. Najbijedniji klub svih vremena.
2 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi