Zlatni golgeteri

Najbolji bh. strijelci koji su harali bivšom Jugoslavijom

A. Haznadarević

Bosna i Hercegovina je uvijek bila plodno tlo za velike fudbalske asove. Nije samo danas slučaj da jedna ovako mala zemlja ima fudbalsku reprezentaciju punu velikih imena, baš kao i druge reprezentacije koje su na ovaj ili onaj način uspjele preoteti rođene Bosance i Hercegovce da igraju pod zastavama njihovih država. Od samih početaka rasta popularnosti fudbala, Bosna i Hercegovina je obilovala fudbalskim talentima, a tome najbolje svjedoči činjenica da je upravo naša zemlja nekadašnjoj Jugoslaviji dala osam najboljih strijelaca.

Muhamed Mujić (sezona 1955/56)

Legendarni napadač mostarskog Veleža Muhamed Mujić u sezoni 1955/56 ponio je titulu prvog strijelca Prve savezne lige Jugoslavije, postigavši fantastični 21 gol. Mujić je za Velež nastupao od 1950. do 1962. godine, kada je prešao u redove francuskog Bordeauxa. Titulu prvog strijelca lige je podijelio sa Tihomirom Ognjenovom i Todorom Veselinovićem koji su također postigli po 21 gol. Na fotografiji snimljenoj pred početak susreta sa Crvenom Zvezdom u Beogradu u sezoni 1952/53, Muhamed Mujić je drugi igrač s lijeve strane u čučećem položaju.

Drago "Mišo" Smajlović (sezona 1962/63)

Velika legenda bh. fudbala Mišo Smajlović fudbal je naučio igrati u redovima sarajevske Sloge, a prvi profesionalni meč odigrao je u dresu Željezničara za kojeg je igrao od 1958. do 1967. godine. Sezona 1962/63 ostala je zapamćena po sjajnih 18 pogodaka i tituli prvog topnika bivše države. Nakon odlaska iz Željezničara nastupao je za Standard Liege, ljubljansku Olimpiju i zenički Čelik.

Asim Ferhatović - Hase (sezona 1963/64)

Najveća legenda FK Sarajevo Asim Ferhatović - Hase, po kojem je nazvan i najveći bh. stadion, u dresu svog voljenog kluba je sezone 1963/64 postao najbolji strijelac Prve savezne lige Jugoslavije, zabivši 19 pogodaka. Hase je u Sarajevu proveo skoro cijelu karijeru, a samo se jedne sezone okušao u turskom Fenerbahčeu nakon čega se vratio u klub u kom je i počeo i kasnije završio karijeru. 

Dušan Bajević (sezona 1969/70)

"Princ sa Neretve", kako su popularno zvali veliku Veležovu legendu Dušana Bajevića, bio je napadač koji je od 1966. do 1977. godine nastupao za čuveni mostarski klub. Kasnije prelazi u atinski AEK, u kom je igrao četiri sezone, da bi se 1981. godine vratio u svoj voljeni klub u kom je i okončao karijeru. Upravo je nastupajući za Velež Dušan Bajević postao najbolji strijelac jugoslavenske lige u sezoni 1969/70 sa 20 golova na kontu.

Božo "Boško" Janković (sezona 1970/71)

Boško Janković je čovjek koji je ostavio veliki trag u dresu sarajevskog Željezničara, u čijem dresu je nastupao deset sezona, od 1968. do 1978. godine. Upravo je njegova treća sezona bila najuspješnija s obzirom na to da je sa postignutih 20 golova bio prvi strijelac lige. Nakon odlaska sa Grbavice, zaigrao je za engleski Middlesbrough, te kasnije francuski Metz. Kao i većina legendi sa ove liste, i Janković se vratio u matični klub, te je u Željezničaru odigrao svoju oproštajnu sezonu.

Radomir Savić (sezona 1977/78)

Strijelac 21 gola i prvi topnik lige u sezoni 1977/78 Radomir Savić, rođen je u Ilijašu, gdje je i naučio igrati fudbal u redovima Sloge, da bi kasnije prešao u FK Sarajevo. Na Koševu se zadržao četiri godine, te prešao u beogradsku Crvenu Zvezdu, a kasnije subotički Spartak, i naposljetku Budućnost iz Titograda.

Safer Sušić (sezona 1979/80)

Najbolji bh. i najbolji igrač francuskog PSG-a svih vremena Safet Sušić, u pojedinačnom učinku na tron jugoslavenskog fudbala se popeo u sezoni 1979/80 kada je sa 17 golova bio najbolji strijelac lige, i kasnije proglašen najboljim igračem. Sušić je poslije Haseta druga najveća legenda FK Sarajevo, čije je boje branio od 1973. do 1982. godine, kada odlazi u Paris Saint-Germain.

Radmilo Mihajlović (sezona 1986/87)

Napadač koji je nakon prelaska iz fočanske Sutjeske u Željezničar napravio impozantnu karijeru, na Grbavici je igrao od 1983. do 1988. godine, a sezona 1986/87 je za njega bila posebno uspješna. Tada je postigao sjajna 23 gola i postao najbolji strijelac Prve savezne lige Jugoslavije. Godinu kasnije prešao je u zagrebački Dinamo u kom se zadržao samo sezonu, da bi onda zaigrao u dresu minhenskog Bayerna. O kakvom se igraču radilo najbolje govori podatak da je u 119 nastupa za Željezničar postigao 67 golova. Na fotografiji je treći igrač s lijeve strane.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.