Lista najvećih

Top 10 strijelaca reprezentacije BiH svih vremena

A. Haznadarević

Iako je fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine jedna od najmlađih u Evropi, već sada se može pohvaliti sa mnogim velikim imenima koja su ponosno nosila plavo-bijeli dres i u njemu ispisivala historiju. Deset igrača posebno je zadužilo sve Bosance i Hercegovce svojim golovima u nacionalnom dresu, čiji broj im je omogućio da svoja imena zlatnim slovima ispišu na vječnoj listi najboljih strijelaca naše fudbalske A reprezentacije svih vremena.

10. Dželaludin Muharemović (6 golova)

Popularni Dželo, koji je uprkos poziciji veznog igrača imao brilijantne statistike i koji je ne neki način obilježio poslijeratni razvoj fudbala u Bosni i Hercegovini i dizanje rejtinga same državne selekcije. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je nastupio 18 puta, te pritom postigao 6 pogodaka. Legenda je sarajevskog Željezničara u čijim redovima je i okončao profesionalnu fudbalsku karijeru 2005. godine.

9. Hasan Salihamidžić (6 golova)

Legendarni Braco, igrač je sa vjerovatno i najimpozantnijom fudbalskom karijerom koju je jedan Bosanac i Hercegovac ostvario. Sama činjenica da je bio neizostavni član velikog Bayern Münchena čak devet, a italijanske Stare dame četiri sezone, te da je još nosio dresove Hamburga i Wolfsburga, govori i više nego dovoljno o kakvoj se veličini radi. Hasan Salihamidžić je deset godina nosio nacionalni bh. dres, te u tom periodu postigao 6 golova.

8. Miralem Pjanić (9 golova)

Najmlađi igrač sa cijele liste zlatnih momaka bh. fudbala. Miralem Pjanić je igrač koji tek ove godine puni 25. godinu života, a već do sada je skupio nevjerovatnih 56 nastupa za voljeni nacionalni tim. Na listi strijelaca jako visoko kotira, te je sa 9 do sada postignutih pogodaka uspio prestići brojne legende bh. fudbala, a kako vrijeme radi za njega, nema sumnje da će svoju poziciju još više popraviti. Trenutno je igrač italijanske Rome, ali s obzirom na interes brojnih velikih klubova da ga na ljeto dovedu u svoje redove, vrlo je vjerovatno da će Pjanić svoju ionako sjajnu karijeru podići na još viši nivo.

7. Zlatan Muslimović (11 golova)

Ljubimac navijača fudbalske reprezentacije kojeg je potpis za kineski Guizhou Renhe udaljio iz reprezentacije. Bila je to jedna od odluka bivšeg selektora Safeta Sušića sa kojom se navijači nikada nisu pomirili, jer teško je zaboraviti na 12 veličanstvenih trenutaka koje je Zlatan priredio svojim golovima u nacionalnom dresu. Ovaj as bh. fudbala je trenutno bez angažmana pa ostaje da vidimo da li će i u 34. godini života ubrzo nastaviti karijeru ili će je ipak privesti kraju.

6. Elvir Baljić (14 golova)

Jedini bh. fudbaler koji je bio član velikog Real Madrida, i krilni napadač čijih prodora i pogodaka se navijači Bosne i Hercegovine i dalje vrlo rado sjećaju. Ovaj fudbalski majstor je dres Bosne i Hercegovine nosio 38 puta, te je pritom postigao 14 pogodaka. Nakon završetka karijere, koju je najvećim dijelom proveo igrajući u turskim klubovima, ponovo je bio član bh. reprezentacije, ali ovoga puta kao asistent bivšem selektoru Safetu Sušiću.

5. Sergej Barbarez (17 golova)

Legendarni kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine čiji sam spomen izaziva najveće moguće poštovanje koje može imati jedan bivši reprezentativac. Sergej Barbarez je bio igrač veznog reda, koji je 47 puta predvodio bh. momke, te koji je i sam postigao 17 golova, što ga je dovelo na 5. mjesto na vječnoj listi najboljih strijelaca reprezentacije. Karijeru je proveo igrajući u njemačkoj Bundesligi, a najveći trag je ostavio u redovima HSV-a, čiji dres je nosio od 2000. pa sve do 2006. godine.

4. Elvir Bolić (22 gola)

Najbolji golgeter starije generacije reprezentativaca Bosne i Hercegovine, koji je tokom svog 51 nastupa za reprezentaciju zabio sjajna 22 pogotka. Elvir Bolić je ostvario impozantnu fudbalsku karijeru koju je počeo graditi upravo na Bilinom polju, gdje je nastupao za Čelik. Najduži period vremenski period se zadržao u velikom Fenerbahčeu, a karijeru je okončao u Hrvatskoj, kao igrač Rijeke.

3. Vedad Ibišević (24 gola)

Vedad Ibišević je čovjek s kojim se sudbina tako poigrala da će ostati upamćen kao jedna od najvećih legendi bh. reprezentacije. Od svog debija 2007. godine pa do danas, Vedo je postigao 24 pogotka u nacionalnom dresu, te je upravo on igrač koji je postigao gol koji je Bosnu i Hercegovinu prvi put odveo na Svjetsko prvenstvo. Također je postigao i premijerni pogodak na velikim takmičenjima, a sve to je ostvario tokom 62 nastupa u dresu domovine. Najveći dio karijere je proveo u njemačkoj Bundesligi gdje je godinama igrao za Hoffenheim, a danas je član Stuttgarta.

2. Zvjezdan Misimović (26 golova)

Velikan koji se nedavno oprostio od nacionalnog dresa, a čiji prestanak aktivnog bavljenja fudbalom je rastužio sve navijače bosanskohercegovačke reprezentacije. Zvjezdan Misimović, ili popularni Miske, i dan danas je jedan od najvećih ljubimaca navijača bh. državnog tima, čije boje je branio od 2004. pa sve do 2014. godine. U tom periodu čak 26 puta je donio veliku radost na lice miliona Bosanaca i Hercegovaca, što mu je osiguralo fantastično drugo mjesto na listi najboljih strijelaca bh. reprezentacije ikada.

1. Edin Džeko (38 golova)

Već danas se slobodno može reći - živa legenda bh. fudbala i jedan od najvećih golgetera koje je Bosne i Hercegovina ikada imala. Edin Džeko, popularni Dijamant, daleko je prvi strijelac fudbalske reprezentacije BiH svih vremena, sa do sada postignutih 38 pogodaka. Sve to je Džeko postigao do svoje 29. godine života, a znajući da napadači mogu igrati na visokom nivou i duboko nakon treće decenije, za očekivati je da će ovaj zbir golova u mnogome biti povećan. Edin je od 2011. godine član aktuelnog prvaka Engleske Manchester Cityja, a postoje realne šanse da na kraju sezone pojača neki drugi veliki evropski klub, te nastavi svoju fascinantnu fudbalsku priču.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.