Oleksandr Usyk je stroj kakav ne postoji u svijetu boksa - Detalji s treninga govore sve
Niko ne radi treninge na način kako to čini Oleksandr Usyk (Foto: AFP)

Nevjerovatan je

Oleksandr Usyk je stroj kakav ne postoji u svijetu boksa - Detalji s treninga govore sve

Midhat Šljivak

Oleksandr Usyk i Tyson Fury sutra će u Saudijskoj Arabiji odlučiti o apsolutnom prvaku svijeta teške kategorije i mnogi su uvjereni da će čudesni Ukrajinac biti prvi čovjek koji će pobijediti ogromnog Britanca.

Oleksandr Usyk napravio je nevjerovatne stvari u prethodnim godinama. Uništio je svu konkurenciju cruiser kategoriji gdje je postao apsolutni prvak svijeta, a zatim je prešao u tešku gdje drži gotovo sve pojaseve.

Jedini koji nije u njegovom vlasništvu je WBC naslov. On pripada Tysonu Furyju, no već sutra bi mogao promijeniti vlasnika. Kralj Cigana ulazi u ring protiv ukrajinske boks mašine i mnogi smatraju da je Usyk prvi čovjek koji će pobijediti 206 centimetara visokog diva.

Usyk važi za najboljeg boksera među teškašima. Ima vrhunsku tehniku kojom nadomjesti nedostatak moćnog udarca, a njegov ples po ringu tokom 12 rundi nešto je što uvijek zadivi.

Nije nikakvo čudo što je Ukrajinac spreman i za više od 12 rundi po meču. Njegove metode treninga su zaista brutalne i drugačije od svih drugih boksera.

Tokom trening kampa Usyk umjesto 12 rundi po tri minute sparinguje 15 rundi po četiri minute. Pauza između rundi ne traje mu minut nego 45 sekundi, a u tom periodu promijeni čak četiri sparing partnera.

Oglasi

Ovo je samo još jedan u nizu dokaza o kakvoj se fizičkoj mašini radi. Čovjek je jedinstven i nije nikakvo čudo što je došao do vrha i u teškoj kategoriji.

Ako ni to nije dovoljno za shvatiti kakva je Usyk zvijer onda će riječi njegovog menadžera Egisa Klimasa to dokazati. Njih je potvrdio i britanski teškaš Derek Chisora.

"U životu nisam vidio da neko vozi bicikl 100 kilometara na temperaturi od 45 stepeni. Nikad nisam vidio da neko pliva pet sati, te da zadrži dah ispod vode četiri minute i 40 sekundi", navodi Klimas.

Čudesni stroj iz Ukrajine sutra će imati priliku još jednom pokazati od čega je napravljen, a Tyson Fury će definitivno biti dosad najteži izazov za njega.

Oglasi

Fury mirniji nego inače

Tyson Fury u ovu borbu ulazi mnogo mirniji nego što je to bio u nekim prethodnim borbama. Nema vrijeđanja protivnika kao što je to bio slučaj ranije.

Kralj Cigana je mjesecima nazivao Ukrajinca brojnim pogrdnim imenima. Međutim, pred samu borbu je miran i povučen, te uvreda nema.

"On je najbolji borac s kojim sam se ikad borio. Spreman sam i nemam šta drugo reći osim toga. Neka ga Bog blagoslovi", poručio je pred samu borbu Fury.

Tyson Fury izbjegao pogled u oči Ukrajinca (Foto: Nick Potts / Press Association)

Pokušao je međutim Britanac ući u glavu Usyku. Na posljednjem sučeljavanju nije želio da ga gleda u oči, no teško da tako nešto može poremetiti hladnokrvnog Ukrajinca.

Usyk u borbu ulazi s omjerom 21-0, a Fury je neporažen u 35 borbi u kojima ima jedan neriješen meč protiv Deontaya Wildera.

Top Komentari

Mel_Glupsonn
Treba mu poslat donaciju..šugavi neo
0 0
BoSniaN_BuLL
Mislim da ce ga fury dobiti!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi