Kupovina auto-dijelova na internetu: Dobra navika koja štedi novac

Kupovina auto-dijelova na internetu: Dobra navika koja štedi novac

Sponzorski tekst
Teme:

U vrijeme globalne ekspanzije elektronske trgovine skoro sve se može kupiti na internetu. Trgovci svih veličina svoje proizvode i usluge sve više prodaju na mreži: supermarketi, apoteke, veliki prodajni lanci odjeće i obuće, prodavnice kućnih ljubimaca – svi su danas na internetu. Zahvaljujući novom načinu kupovine koju su omogućile moderne internetske usluge, pomoću računara ili pametnog telefona možemo kupiti sve što poželimo, pa zašto na taj način ne bismo kupovali i dijelove za naše automobile?

Kao jedna od vrjednijih investicija u životu, automobil zahtijeva redovno održavanje i zato se nalazi među obaveznim stavkama kućnog budžeta. Svaki vozač se više puta godišnje suočava s kupovinom rezervnih dijelova za svoj automobil, jer će se prije ili kasnije ukazati potreba za zamjenom dotrajalih dijelova – posebno ako je automobil starijeg datuma ili se koristi u otežanim uslovima. Kada dođe vrijeme za nabavku dijelova, postavlja se nekoliko pitanja, a prvo i najvažnije je: gdje ih kupiti?

U najvećem broju slučajeva vozači u našoj zemlji odlučuju se za kupovinu auto-dijelova od servisera. To je svakako najlakša, ali s ekonomskog aspekta ne uvijek i najpovoljnija varijanta. Naime, auto-servisi najčešće imaju ograničenu ponudu dijelova, pa nam oni uz svu dobru volju ne mogu uvijek izaći u susret i ponuditi cijene povoljnije od onih koje nude distributerske kuće ili veliki servisni lanci. Druga opcija je kupovina auto-dijelova u specijaliziranim prodavnicama. Obilaženjem radnji se možda mogu pronaći dijelovi po nešto nižim cijenama, ali to uvijek iziskuje dodatno vrijeme i napor. Pri tome se ostvarena ušteda često izgubi pod pritiskom utrošenog vremena i troškova prevoza.

Vrijeme je za kupovinu na internetu

Posljednjih godina sve više kupaca u svijetu, ali i kod nas traži mogućnost da auto-dijelove pretražuje, analizira i naručuje putem specijaliziranih web lokacija, internetskih prodavnica auto-dijelova. Nabavka rezervnih dijelova putem interneta ne samo da štedi vrijeme, već donosi i značajne materijalne uštede. Internetske prodavnice su često jeftinije od tradicionalnih, dostupne su tokom cijelog dana, imaju raznovrsniju ponudu i više opcija za kupce koji traže efikasan način da uštede novac. Dok lokalna prodavnica dijelova može imati samo jedan ili dva različita brenda ili ograničenu raspoloživost određenih dijelova zbog skladišnog prostora ili ugovora s proizvođačima dijelova, na internetu se može pronaći doslovno svaka opcija.

Kupovina dijelova na internetu, s druge strane, može biti složena, posebno ako ne znate šta da tražite ili vam nije dostupna stručna osoba za savjet. Kupovinom pogrešnog ili nekvalitetnog dijela mogu se izazvati velika oštećenja vozila i zato pri kupovini uvijek treba potražiti one web-prodavnice koje nude stručnu pomoć, kao i mogućnost adekvatne reklamacije u skladu sa zakonom. O čemu još treba voditi računa prilikom kupovine na internetu?

Savjeti za sigurnu kupovinu na internetu

  • Dobro se informirajte o dijelovima koje nabavljate i web lokacijama na kojim se oni prodaju na mreži. Naime, rezervni dijelovi za automobile mogu biti prilično skupi i svaka nepažnja ili kupovina „na neviđeno“ može dovesti do izdataka koji su veći od planiranih. Uz informacije o samim dijelovima, koje se mogu dobiti od proizvođača, poželjno je uporediti različite ponude automobilskih dijelova, vodeći računa o karakteristikama kao što su cijena, kvalitet, brend i garancija (prednost ćete svakako dati prodavaču na internetu koji nudi adekvatnu garanciju proizvođača).
  • Pažljivo pregledajte sve specifikacije dijelova i provjerite poklapaju li se s vašim vozilom. Najjednostavniji način da pronađete odgovarajuće rezervne dijelove za svoje vozilo je da znate njegovu marku, model, godinu i seriju proizvodnje. Posebno je korisno znati ID oznaku vozila, odnosno broj šasije (identifikacijska oznaka vozila, tzv. VIN broj) i birati internetsku prodavnicu koja nudi provjeru i tim putem, jer je to najviši stepen provjere pri odabiru automobilskih dijelova.
  • Kupujte samo u provjerenim e-prodavnicama! Vjerovatno ćete pronaći brojne web-lokacije za kupovinu automobilskih dijelova na internetu – najteže je, međutim, znati kome možete vjerovati. Zato kupujte od prodavača koji nude sigurnu naplatu i unaprijed znaju svoja pravila za zamjenu proizvoda. Drugi način da se obezbijedi sigurnost je kupovina s web-lokacija na kojim se jasno prikazuju kontakt informacije, nudi pomoć stručnjaka i transparentno saopćavaju uslovi poslovanja, kao što su garancija, originalnost dijelova, reklamacije i drugo. To predstavlja simbol povjerenja i garanciju sigurne kupovine.
  • Proučite način isporuke: ako ste u velikoj žurbi da zamijenite neispravan dio, potražite web prodavnice koje nude različite modalitete isporuke, kao što su besplatna dostava, isporuka na kućnu adresu ili unaprijed utvrđene lokacije, kao i mogućnost otvaranja paketa tokom preuzimanja.

Vaš izbor: AutoHUB.ba

Najveći izbor auto-dijelova, guma i dodatne opreme po najpovoljnijim cijenama u Bosni i Hercegovini možete pronaći u internetskoj prodavnici auto-dijelova www.autohub.ba. Kroz jednostavno koncipiran korisnički interfejs web-lokacije i efikasno pretraživanje najbogatije baze raspoloživih dijelova kupovina nikad nije bila lakša. Sve se odvija u 3 koraka:

Oglasi

1. Pronađite svoje vozilo – izaberite proizvođača, model, godište i tip motora.

2. Izaberite vrstu dijelova koji su vam potrebni – ako su to kočione pločice, kliknite kategoriju kočioni sistem i nakon toga odaberite kočione pločice i automatski će vam se prikazati sve pločice dostupne za vaš model automobila.

3. Odaberite dio koji želite kupiti i naručiti – pažljivo pregledajte cijene, proizvođače i dostupnost i zatim dodajte izabrane dijelove u korpu. Kad završite kupovinu, kliknite ikonu korpe, provjerite narudžbu još jednom, unesite osnove podatke za dostavu, odaberite način plaćanja i naručite.

Naručeni dijelovi će u najkraćem roku biti isporučeni na željenu adresu, a sve naručene proizvode možete pratiti tako što ćete broj pošiljke, koji vam se šalje na adresu e-pošte nakon što se paket otpremi, unijeti u alat za praćenje paketa. Prilikom preuzimanja, pošiljku možete otvoriti i provjeriti njen sadržaj prije plaćanja, što svakako predstavlja dodatni nivo sigurnosti da ćete dobiti ono što vam je potrebno.

Narudžbu možete kreirati u bilo koje doba dana i noći, bez obzira na to da li je vikend, praznik ili radni dan. Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć na raspolaganju vam je tim stručnih konsultanata koji će vam vrlo rado pomoći da napravite pravi izbor tako što će dodatno provjeriti karakteristike vašeg automobila, ali i predložiti najbolje opcije za vas, vodeći računa o vašem vremenu, budžetu i drugim specifičnim potrebama.

Potragu za najpovoljnijim auto-dijelovima započnite i završite na AutoHUB.ba!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti