Nakon osam mjeseci bijega, Austrijanac uhapšen

Olimpijski judo prvak uhapšen zbog zlostavljanja djevojčica

O. Lekić

Dvostruki olimpijski judo prvak Peter Seisenbacher iz Austrije uhapšen je danas u Kijevu jer ga austrijsko tužiteljstvo tereti za seksualno zlostavljanje tri maloljetnice. 

Ovaj 57-godišnji Austrijanac je 19. decembra prošle godine trebalo da se pojavi na suđenju u Beču za navodno seksualno zlostavljanje tri maloljetne djevojke kojima je bio trener, ali je pobjegao van države. Seisenbacher, svjestan činjenice da ga traže u Europi, proteklih je osam mjeseci proveo u bijegu u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, državi koja s Austrijom nema ugovor o izručenju.

Godine 1997. prvi put je napao tada devetogodišnjakinju, koju je navodno zlostavljao do njene 14. godine. Jednu je 16-godišnjakinju napao 2001. godine dok je boravila u ljetnom kampu. Djevojčica se na sreću uspjela odbraniti te ga prijavila policiji. Zadnji napad bio je 2004. kada je seksualno napao 13-godišnjakinju. Nekoliko godina poslije ove djevojke odlučile su progovoriti i pokrenule su postupak protiv njega. 

Austrijska policija saopštila je da je zatražila da se Seisenbacher deportuje.

Kako prenosi austrijska novinska agencija APA, telefonski razgovori s majkom u Beču na kraju su ga otkrili.  

Seisenbacher je osvojio dva olimpijska zlata, 1984. u Los Angelesu i 1988. u Seoulu. Nakon što je napustio profesionalni judo posvetio se profesiji trenera. Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine bio je trener Gruzije kada je Laša Šavdatuašvili osvojio zlatnu medalju.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.