Dijamant je imao ključnu ulogu u šampionskim sezonama Manchester Cityja

Džeko je i dalje heroj Cityja: Građani se prisjetili jednog od najvažnijih mečeva

Ime Edina Džeke je neizostavno kada se govori o najslavnijim momentima Manchester Cityja u premierligaškoj eri.

Dijamant će zauvijek ostati upamćen na Etihadu, jer je jedan od "najodgovornijih" za titule prvaka Engleske do kojih je City došao u 21. vijeku.

Sigurno se svi ljubitelji engleskog fudbala sjećaju kultne utakmice Manchester Cityja i Queens Park Rangersa iz 2012. godine. Građani su se borili za titulu prvaka Engleske sa gradskim rivalima, Crvenim đavolima, a u zadnjem kolu im je bila potrebna pobjeda protiv QPR-a.

Ipak, QPR, kojem je u tom trenutku još uvijek prijetila relegacija, vodio sa 2:1 u samom finišu utakmice, a onda je Edin Džeko u 92. minuti pogodio za 2:2 i produžio nadu Cityja. Dvije minute kasnije je Aguero postigao gol za konačnih 3:2 i tako Cityju donio veliki preokret i prvu titulu prvaka Engleske još od 1968. godine.

Međutim, nije ovo bila jedina odlučujuća utakmica Cityja u kojoj je Edin Džeko briljirao. Danas su se u Cityju prisjetili i maja 2014. godine i ključne utakmice protiv Evertona na Goodisonu.

Građanima je na Goodisonu bila potrebna pobjeda kako bi ostali na prvom mjestu ispred Liverpoola, sa istim brojem bodova kao i Redsi, ali boljom gol razlikom.

Bila je to utakmica 36. kola, Liverpool je navijao za ljute rivale, a dobro je počelo i za Redse i Karamele jer je Ross Barkley postigao sjajan gol za vodstvo Evertona od 1:0.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Sergio Aguero je izjednačio na 1:1, ali je morao napustiti igru zbog povrede, pa je sve palo na leđa Edina Džeke. Međutim, Dijamant je uspio dovesti Građane u vodstvo od 2:1, a potom i pogoditi za 3:1. Lukaku je 25 minuta do kraja susreta smanjio na 3:2, ali je City izdržao i na kraju slavio pobjedu.

City nije pružio svoju najbolju partiju na ovom susretu, ali su dva gola Džeke donijela Građanima pobjedu i približila ih drugom peharu osvajača Premier lige, koji je na kraju i završio u vitrinama Građana.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.