Modri sutra počinju sezonu u Ligi prvaka

Poređenje plata u Atalanti i Dinamu: Koliko zarađuju Gojak i Hajrović?

Fudbaleri Dinamo Zagreba sutra navečer počinju svoju novu sezonu u grupnoj fazi Lige šampiona.

Modri će ove sezone biti u grupi sa Manchester Cityjem, Šahtarom i Atalantom, a prvi rival bit će im italijanska ekipa. Klub iz Bergama sutra navečer gostuje u Maksimiru, a tim povodom hrvatski Index je uporedio razliku u platama među igračima ova dva kluba.

Jasno je da fudbaleri Atalante zarađuju mnogo više, ali mnogo više i daju za porez, pa kada se sve sabere i oduzme možemo zaključiti da razlika i nije baš tolika kao što se na prvu mislilo, ali ipak nije baš ni mala.

Najplaćeniji igrač Atalante je ujedno i njena prva zvijezda - Duvan Zapata. On godišnje prima 3,3 miliona eura, ali kada se odbije porez u džep stavi 'tek' 1,73. Identičan ugovor ima i Papu Gomez, kojeg je stadion Koševo prošlog ljeta dobro zapamtio. Treći najplaćeniji je Slovenac Josip Iličić koji godišnje u džep stavi 1,44 miliona eura. Zanimljivo, najmanju platu ima Robin Gosens koji godišnje primi 'tek' 294.000 eura.

Kada govorimo o igračima Dinama, najplaćeniji je Mario Gavranović koji na godišnjem nivou zaradi 800.000 eura, dok je iza njega sa 750.000 evropskih novčanica Dominik Livaković . Treći je Theophile-Chatherine sa 700.000, a četvrti kapiten Arijan Ademi sa 100.00 manje. Dalje slijede Bruno Petković i Emil Dilaver sa 550. odnosno 500, a iza njih su bh. reprezentativci Izet Hajrović i Amer Gojak sa platama između 400.000 i 500.000 eura. Isto kao oni zarađuje i Mislav Oršić.

Kada govorimo o tržišnom vrijednošću igrača, treba reći da je Atalanta tu mnogo skuplja, iako Dinamo nije uopšte jeftina ekipa. Modri su nedavno postali prva ekipa s prostora bivše Jugoslavije čija tržišna vrijednost igrača prelazi 100 miliona eura, preciznije oni vrijede 107, 3 miliona eura. S druge strane, igrači Atalante imaju ukupnu vrijednost od 252, 1 milion eura.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Najskuplji igrač italijanske ekipe je Duvan Zapata koji vrijedi 40 miliona eura, dok listu Modrih predvodi Dani Olmo sa vrijednošću od 30 miliona eura.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.