Sudije "statiraju"

Najzloglasniji fudbalski teren na svijetu: Za ulazak u kultni "kavez" treba petlje jer slijedi pakao

Admin Čaušević

Fudbal je najpopularnija igra na svijetu. I zaista su rijetki oni koji ne prate ili ne igraju fudbal na amaterskom nivou, posebno je to slučaj u siromašnim zemljama. 

Dok u Evropi tinejdžeri uglavnom vrijeme ubijaju igrajući video igre, to nije slučaj sa ostatkom svijeta, posebno u Južnoj Americi gdje mnogi dani provode uz fudbalsku loptu.

Brazil slovi za najfudbalskiju zemlju na svijetu. Nacija je to sa pet titula prvaka svijeta i nekim od najboljih igrača u historiji. Pele, Ronaldo, Ronaldinho su samo neka od imena na čiji spomen se ustaje.

Mnogi Brazilci danas svoj fudbalski hljeb zarađuju u najbogatijim zemljama svijeta, a prve fudbalske korak su pravili u čuvenim favelama Rio de Janeira.

Među favelama se nalazi možda i najzlogasniji fudbalski teren na svijetu. Za igranje u famoznom "kavezu" treba imati hrabrosti i petlje jer tu važe neka druga pravila bez obzira što je tu i sudija.

Sva brutalnost i zahtjevnost igranja fudbala u kavezu može se vidjeti na videu koji kruži internetom. Blato, pijesak, bez trave, žestoki i bolni startovi i ogroman pritisak sa tribina su samo neki od izazova.

Obzirom da fudbal počinju igrati na ovakim i sličnim igralištima uopšte nije iznenađenje zašto su Brazilci odlični tehničari i slove za najbolje fudbaler svijeta iako u posljednje vrijeme i nemaju neke rezultate na međunardonoj sceni.

Selecao je posljednji put prvak svijeta bio 2002. godine. Bila je to čuvena generacija s Ronaldom, Rivaldom i Ronaldinhom. Značajniji rezultat na Svjetskim prvenstvima se čeka već dvije decenije. Bili su i domaćini Mundijala 2014. godine kada su doživjeli sramotu za sva vremena izgubišvi od Njemačke u polufinalu 1:7.

U međuvremenu, 2019. godine osvojena je Copa America kada su Brazilci kao domaćin u finalu pobijedili Peru s 3:1. Naredni cilj će biti osvajanje osvajanje Mundijala u Kataru. Kvalifikacije su počeli odlično jer za sada imaju maksimalan učinak i prvi su na tabeli.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.