Plavi skočili na četvrto mjesto

Željezničar iz sumnjivog pogotka do velika tri boda

Eldar Ganibegović, foto: T. Hebib

Jedan od dva derbija 30. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine odigran je na Grbavici. Željezničar je ugostio Velež i slavio s 2:1.

Prvi kakav takav pokušaj vidjeli smo u 16. minuti. Zaprijetio je Santos, ali njegov udaraca blokirao je Zeljković, nakon čega Krpićeve šut glavom ide daleko od gola.

U 20. minuti je poveo Željezničar. Štilić je izveo korner, Hodžić vratio loptu u gužvu, Amoah dodaje do Santosa koji s osam metara silovitim udarcem pogađa za prednost Plavih.

Pet minuta kasnije novi problem za Velež. Zvonić se povrijedio i morao je izaći, a umjesto njega Jusufbegović je na teren poslao Dejanovića.

Vidjeli smo do kraja prvog poluvremena još jedan pokušaj Santosa. Odlično je potegao s 25 metara u 42. minuti, ali Hadžikić je bio na visini zadatka.

Otvaranje drugog dijela donosi izjednačenje gostima. Igrala se 51. minuta kada je Lauš uposlio Anđušića, a ovaj se lijepo oslabađa čuvara i pogađa za 1:1.

Šest minuta kasnije mogao se desiti potpuno preokret. Wallace je sjajno šutirao, a Muftić krajnjim naporom odbio loptu u korner.

Do nove prednosti i u konačnici pobjede Željezničar dolazi u 73. minuti iz sumnjivog gola. Mekić je centrirao, Beganović je bio u duelu s golmanom Veleža koji je izboksovao loptu. Čini se da je Hadžikić bio fauliran, lopta dolazi do Haračića koji pogađa za 2:1. Uzaludi su bili ogromni protesti gostiju.

Nevjerovatan promašaj Nermina Haskića u 77. minuti. Anđušić ga je uposlio, a on je s pet metara glavom šutirao pored gola. Do kraja nije bilo većih prilika.

Nakon ove utakmice Željezničar je četvrti s 46 bodova, dok je s dva manje Velež na šestom mjestu. Četvrto mjesto ne garantuje Evropu jer će ono voditi u kvalifikacije za Konferencijsku ligu samo ako jedna od prve tri ekipe osvoji kup. 

Podsjetimo, u narednom kolu Velež će na domaćem terenu dočekati Igman, dok će Željezničar u goste kod Sarajeva u vječitom derbiju. 

Premijer liga Bosne i Hercegovine, 30. kolo:

Željezničar - Velež 2:1 (Santos 20', Haračić 72'; Anđušić 51')

FK Željezničar: Muftić, Kosorić, Krpić, Mekić, Štilić, Hodžić (mlađi), Drina, Santos, Galić, Amoah, Jašarević.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

FK Velež: Hadžikić, Zvonić, Zeljković, Pršeš, Hrkač, Anđušić, Šikalo, Haskić, Ćuković, Vehabović, Lauš.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.