Olako ga otpisao

Prilika za osvetu: Edin Džeko je bio prva "žrtva" Pepa Guardiole

Edmir Škorić

Bosanskohercegovački napadač Edin Džeko ima brojne motive večeras u Istanbulu kada se igra veliko finale Lige prvaka između Intera i Manchester Cityja.

Jasno, osvajanje Lige prvaka je dječački san za sve, pa tako i za Edina. Dijamant nikada prije nije igrao finale Lige prvaka, ali želja mu je da u Istanbulu postane treći bh. nogometaš koji je postao prvak Evrope nakon Hasana Salihamidžića i Elvira Baljića. Prvi je osvojio trofej sa Bayernom 2001. godine, a Baljić je to učinio s Real Madridom godinu dana prije.

Jedan u nizu motiva Edinu može biti i taj što se susreće sa bivšim klubom, u kojem je proveo divne godine i s kojim je osvajao Premier ligu, ali i Pep Guardiola.

Sjajni španski trener je početkom 2016. godine preuzeo Manchester City, a nedugo nakon toga Edin Džeko je potpisao za Romu. Dijamant je bio prvo na posudbi u rimskom klubu, a onda je potpisao ugovor na stalnoj osnovi.

U Italiji je igrao sjajno kada je otišao na posudbu, ali se morao vratiti u City s Guardiolom koji je malo prije imenovan za trenera. Španac je radije kupovao druge napadače drugačijeg profila: Sanea, Gabriela Jesusa pa čak i Nolita.

Džeko nije imao mjesta i na kraju su ga morali prodati, pa je za 11 miliona eura prešao u Romu, a onda je 2021. godine prešao u Inter s kojim sada igra finale Lige prvaka i to upravo protiv Pepa i Cityja.

Edin je igrajući za City ostavio veliki trag na Etihadu. Imao je važnu ulogu u osvajanju titula 2012. i 2014. godine, a na 189 utakmica je postigao 72 gola. Čini se da ga je ipak Pep Guardiola malo potcijenio i da ga je olako otpisao.

Ipak, unatoč svemu, Edin hvali Pepa, a City smatra posebnim klubom, što je i normalno. S druge strane, nema sumnje da je i on godinama stekao status jednog od najboljih igrača u Evropi kojeg mnogi poštuju.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Prema posljednjim najavama, Edin će biti starter u večerašnjem finalu Lige prvaka, iako je i Romelu Lukaku pružao odlične partije u posljednje vrijeme.

I dok City traži svoj prvi trofej u Ligi prvaka, Inter ih već ima tri, a posljednji je osvojen 2010. godine pod vodstvom Josea Mourinha.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.