Evropa liga se proširuje

UEFA spremila nove promjene, osvajanje Kupa će imati veći značaj: Šta to znači za bh. klubove?

Haris Zilić

UEFA iz sezone u sezonu sprema promjene u evropskim takmičenjima, pa će tako biti i proširena Evropa liga sa još jednim pretkolom. Tačnije zemlje rangirane od 16 do 33. mejsta imat će predstavnike u kvalifikacijama za Evropa ligu od naredne sezone.

Dakle, ovo je bitno i za Bosnu i Hercegovinu jer naša država je na 40. mjestu, tako da eventualni iskoraci naših klubova u narednoj evropskoj sezoni mogli bi nas dovesti do situacije da se u 2026. godini borimo za mjesto u Evropa ligi.

UEFA je imala ideju da viceprvaci idu u pretkolo Evropa lige, a osvajač Kupa i ostali klubovi po ligaškom plasmanu u kvalifikacije Konferencijske lige, međutim i tu je došlo do promjene.

Nakon pritisaka pojedinih saveza UEFA je ostala pri odluci da osvajač Kupa ide u kvalifikacije za Evropa ligu, a recimo viceprvak u kvalifiakcije za Konferencijsku ligu.

Naravno, ako ekipa osvoji duplu tiulu, onda bi u toj varijatni viceprvak išao u Evropa ligu, a naredna dva tima po plasmanu u Konferencijsku ligu.

U cijeloj priči UEFA je veću važnost dala trofeju u Kupu nego tituli viceprvaka što je možda i malo nerealno.

Dakle, od naredne sezone zemlje koje budu plasirane od 16.- do 33. mjesta na UEFA rabking listi imat će jedan klub u pretkolu Lige prvaka, jedan klub u pretkolu Evropa lige i dva kluba u pretkolu Konferencijske lige.

Države plasiran od 34. do 50. mjesta među kojima je Bosna i Hercegovina imat će jedan klub u pretkolu Lige prvaka i tri kluba u pretkolu Konferencijske lige.

Četiri nasjlabije rangirane države imat će predstavnika u preliminarnoj rundi Lige prvaka i dva predstavnika u pretkolu Konferencijske lige.

Što se tiče proširenja Evropa lige, dodajmo da ekipe koje budu poražene u prvom pretkolu Evropa lige idu u treće pretkolo Konferencijske lige, ekipe koje budu poražene u drugom pretkolu Evropa lige idu u play off Konferencijske lige, a ekipe koje budu poražene u play-offu Evropa lige idu u grupnu fazu Konferencijske lige.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Ono što je bitno za bh. klubove je podatak da naš tim u pretkola Evropa lige ide ako bude poražen u drugom pretkolu Lige prvaka.

Timovi koji budu poraženi u preliminarnoj rundi i prvom pretkolu Lige prvaka sele u drugo pretkolo Konferencijske lige.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.