Čeka se samo zvanična odluka

Poznato je ko je osvajač Zlatne lopte, ali i ko "najveći gubitnik"

Edmir Škorić

Krajem oktobra biće poznato ko će osvojiti Zlatnu loptu, ali uveliko se špekuliše da je to pitanje već riješeno.

Zbog Zlatne lopte za sezonu 2022/23 vodi se odavno polemika, jer ipak postoji niz kandidata koji su je definitivno zaslužili, ali kako to obično i biva, na samom vrhu ima mjesta samo za jednog.

Katalonski Sport objavio je kako je Lionel Messi po osmi put osvojio prestižnu nagradu i kako se samo čeka trenutak kada će je i zvanično dobiti u ruke.

Messi je osvojio Svjetsko prvenstvo s Argentinom u Kataru i to je očito bilo sasvim dovoljno da bude izabran za najboljeg fudbalera, ali shodno tome, poznato je i ko je najveći gubitnik ovaj put.

Njime se smatra Erling Haaland, sjajni Norvežanin koji je imao sezonu iz snova i osvojio tripletu sa Manchester Cityjem, bio nezaustavljiv, ima neumoljive statistike, ali izgleda da je to bilo uzalud.

U toj sezoni reprezentativac Norveške zabio je čak 52 gola na 53 utakmice i upisao devet asistencija, te je jedan od ključnih igrača za Cityjevo osvajanje Lige prvaka, Premier lige i FA kupa.

Međutim, to očito France Footballu i onima koji daju glasove nije bilo dovoljno da se dobije nagrada, koja je na kraju otišla u ruke Messiju, zasluženo ili ne, svako sam može da procijeni.

U užem izboru je bio i Haalandov saigrač Kevin de Bruyne, ali i Kylian Mbappe iz PSG-a, koji je imao sjajnu sezonu, te je igrao finale Mundijala sa Francuskom.

Messi je prestižnu nagradu osvajao od 2009. do 2012., potom 2015., 2019. i 2021. godine. Ako je zaista i sada pobjednik, postaće prvi igrač u historiji koji je istu dobio, a da ne igra za evropski klub. Podsjetimo da je Argentinac ovog ljeta otišao u Inter Miami (SAD).

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Sport je otkrio i koji fudbaler će dobiti Zlatnu loptu. To će biti Aitana Bonmati iz Barcelone, koja je osvojila prvenstvo i Superkup Španije i osvojila Ligu prvaka u sezoni 2022/23. Na prelazu iz jula u avgust osvojila je Svjetsko prvenstvo sa reprezentacijom Španije, a izabrana je i za najbolju igračicu turnira.

Da li će se ova predviđanja ostvariti, saznaćemo 30. oktobra, kada će se dodjeljivati nagrade za najbolje u raznim konkurencijama.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.