Gotovo je - Neizvjesnosti više nema, upravo je objavljeno ko je novi osvajač Zlatne lopte!

Rekordna titula

Gotovo je - Neizvjesnosti više nema, upravo je objavljeno ko je novi osvajač Zlatne lopte!

Edmir Škorić

U ponedjeljak 30. oktobra bit će održana dodjela 67. Zlatne lopte u historiji. Postoje četvorica nominovanih, svi čekaju taj trenutak odluke, ali čini se da je već večeras sve gotovo.

Među nominovanima su Kylian Mbappe, autor dobre sezone sa PSG-om i sjajnog Svjetskog prvenstva sa Francuskom, potom "građani" Erling Haaland i Kevin De Bruyne koji su sa Manchester Cityjem osvojili tripletu, kao i Lionel Messi, osvajač Svjetskog prvenstva u Kataru.

Na kraju, čini se da je pala odluka. Messi će osvojiti osmu Zlatnu loptu i tako će poboljšati sopstveni rekord. Nijedan igrač nema toliko titula za najboljeg svjetskog fudbalera.

Informaciju je večeras otkrio Alessandro Dossetti, blizak prijatelj porodici Lionela messija. On je putem Instagram storyja objavio da je Messi osvajač Zlatne lopte.

"Zvanično je, Leo Messi osvaja Zlatnu loptu. Osmi Ballon d'Or i sigurno posljednji. Danas su mu to javili", napisao je Dossetti uz fotografiju slavnog Argentinca.

Oglasi

U prošlosti se Zlatna lopta dodjeljivala na osnovu učinka u kalendarskoj godini, dok se nekoliko proteklih godina gleda učinak tokom sezone.

Messi je uspio zabiti 38 golova i ostvariti 35 asistencija u svim takmičenjima za sezonu 2022/23, dok je Haaland sa 53 gola bio znatno efikasniji, no osvojena titula sa Argentinom bila je očito presudna.

Erling Haaland se smatrao jedinim konkretnim rivalom Messiju za prestižnu nagradu, no mladi napadač iz Norveške morat će još raditi da dobije ovu nagradu.

Mnogi su uvjereni da ta nagrada više nema smisla i da se daje na osnovu "imena", te da često postoje fudbaleri koji zaslužuju više od drugih tu nagradu, a svejedno im ostane uskraćena, kao što je ranije znao biti slučaj sa Karimom Benzemom.

Veznjak Real Madrida Toni Kroos dao je zanimljivu izjavu upravo povodom te teme.

"Moje mišljenje je da su pojedinačne nagrade nepotrebne u timskom sportu. Uvijek sam to govorio i pri tome stojim.Prestižno je, ali nije važno. To je velika razlika. Moja ideja je jednostavno da to ne smatram važnim ili ne toliko važnim kao drugi igrači. Nijedan igrač ne bi ništa osvojio sam", kazao je Kroos.

Top Komentari

user1620593935
Lewandovski i Haaland su žrtve Ronaldovih zlatnih lopti iz 2016 i 2017 koje je dobijao ispred Messija samo na osnovu trofeja jer je Realov lobi nametnuo takve kriterije za zlatnu loptu. Svih ovih godina pa sve do 2016 godine zlatna lopta je bila individualna nagrada i većinom dobijao ju je onaj ko je bio individualno najbolji u toj godini. Bilo je tu naravno i izuzetaka ali to je bilo većinom u godinama SP kada su osvajači SP dobijali zlatne lopte. Sama činjenica da ju je Ronaldo dobio 2013 godine sa 0 trofeja dosta govori i to je bilo tako sve do 2016 nakon čega se mijenjaju kriteriji za zlatnu loptu. Real koji je osnovao 1904-e godine tu istu FIFU je nametnuo kriterije da trofeji budu važniji i Messi ostaje bez zlatne lopte 2016 i 2017 iako je po svim statistikama bio najbolji igrač, a da ne pričam sad o tome da u periodu do 2007-e godine zlatnu loptu 17 godina zaredom NIJE dobio igrač koji je osvojio ligu prvaka. Nikada liga prvaka nije bila toliko bitna za zlatnu loptu sve dok je Real nije poceo osvajati.
1 3
Drakula
Prestajem pratit fudbal u evropi. Samo mtl premijer liga
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi