(AP Photo/Darko Vojinovic)

UEFA donijela odluku

U Srbiji se hvataju za glavu zbog kazne, Hrvati zadovoljno trljaju ruke jer su dobro prošli

Midhat Šljivak

Evropska fudbalska federacija (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Srbije (FSS) i Hrvatski nogometni savez (HNS) zbog ponašanja navijača na utakmicama protiv Crne Gore, odnosno Turske. U Srbiji se nakon kazne hvataju za glavu, a Hrvati zadovoljno trljaju ruke.

UEFA nije imala milosti prema Srbiji. Krovna kuća evropskog fudbala izrekla je ogromnu novčanu kaznu Fudbalskom savezu ove zemlje, ali je i zatvorila tribine za odlučujući meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Bugarske.

FSS će u kasu UEFA uplatiti ukupno 89.250 eura. Zbog rasizma na utakmici s Crnom Gorom Srbi su kažnjeni s 50.000 eura, te zatvaranjem tribina za duel s Bugarskom koji se igra u Leskovcu.

Loša organizacija prodaje karate i tapkaroša ispred 'Marakane' UEFA je izrekla kaznu od 10.000 eura, korištenje lasera košta FSS 14.000 eura, pirotehnika 7.250 eura i blokiranje stepeništa 8.000 eura.

Ogromna je to svakako kazna za Srbiju koja će odlučujući meč kvalifikacija za odlazak na prvenstvo Evrope odigrati pred praznim tribinama.

Kazno od UEFA dobio je i Hrvatski nogometni savez (HNS). U kasu će zbog diskriminacije i rasizma HNS uplatiti 30.000 eura uz djelomično zatvaranje tribine na narednoj domaćoj utakmici u kapacitetu od 6.000 mjesta.

Ovu kaznu će Hrvatska odraditi na Maksimiru 21. novembra u duelu s Armenijom, a treba napomenuti da je UEFA uzela od Vatrenih dodatnih 1.000 eura za ubacivanje baklji na teren.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Također, pored Srbije i Hrvatske kažnjen je i Fudbalski savez Crne Gore i to s 20.000 eura, te zabranom prodaje ulaznica njihovim navijačima za naredni gostujući meč. Razlog je rasizam i ubacivanje objekata na teren u meču sa Srbijom.

Podsjetimo, Fudbalski savez BiH je nešto ranije od UEFA dobio kaznu od 62.000 eura zbog nereda na utakmicama protiv Luksemburga i Srbije uz djelomično zatvaranje tribina i

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.