Dobio je što je zaslužio! Gdje je danas i šta radi najomraženiji Japanac u Hrvatskoj?

Yuichi Nishimura daleko od velike scene

Dobio je što je zaslužio! Gdje je danas i šta radi najomraženiji Japanac u Hrvatskoj?

E. Ganibegović

Yuichi Nishimura sigurno je u Hrvatskoj najomraženiji stanovnik Japana. Ovaj bivši fudbalski sudija Vatrene je zavio u crno protiv Brazila na otvaranju Svjetskog prvenstva 2014. godine.

Fudbalska reprezentacija Hrvatske na prethodna dva Svjetska prvenstva osvjetlala je obraz Balkana, te osvojila dvije medalje.

Prvo su Vatreni napravili pravo malo čudo u Rusiji te se plasirali u finale i osvojili srebro. Četiri i po godine kasnije u Kataru su završili stepenicu ispod, s bronzom oko vrata.

Svjetsko prvenstvo prije ta dva igralo se 2014. godine u Brazilu. Hrvatska je i tada imala itekako respektabilnu ekipu, no dalje od grupne faze nije uspjela.

Prva prepreka već na otvaranju Mundijala bio je domaćin Brazil. Povela je Hrvatska, ali izgubila 3:1, no nakon utakmice se mnogo više pričalo o lošem suđenju Japanca Yuichija Nishimure, nego o nekoj spektakularnoj predstavi Brazila.

Naime, pri rezultatu 1:1 ovaj je sudija dosudio nepostojeći penal za Brazil koji je u 2:1 pretvorio Neymar s bijele tačke, te tako direktno pomogao Brazilu da dođe do pobjede, a oštetio Hrvatsku.

Oglasi

"Brazilu je dosuđen nepostojeći kazneni udarac i sada se samo možemo nadati da FIFA ovom Japancu više neće dodijeliti da sudi ni jednu utakmicu na prvenstvu", pisala je tada talijanska La Gazzeta s kojom su se složili brojni svjetski mediji.

Složila se i FIFA. Ovaj sudija više nikada nije sudio na Svjetskom prvenstvu, odnosno to mu je bila prva i posljednja utakmica u Brazilu, uz četiri meča koja je sudio četiri godine ranije u Južnoj Africi. Dobio je što je i zaslužio, rekli bismo. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Povjerenje FIFA-e više nikada nije dobio. Trenutno s 51 godinom sudi u domaćim takmičenjima u Japanu. Ove je godine sudio na 27 utakmica, te podijelio 69 žutih, tri crvena kartona i tri puta pokazao na bijelu tačku. 

Što se Hrvatske tiče, Vatreni su na pomenutom Mundijalu upisali još poraz od Meksika i pobjedu protiv Kameruna, što nije bilo dovoljno za plasman u osminu finala gdje su iz A grupe otišli Brazil i Meksiko. 

Top Komentari

Elia11
Ovakvi članci zaista spadaju u rubriku vjerovali ili ne. Zamisli da neki hrvatski portal objavi ovako nešto i pita se gdje je i šta radi sudija sa Novog Zelanda koji je nas oštetio protiv Nigerije. Nezamislivo!! Ko naručuje ovakve tekstove i po čijoj direktivi pišu novinari sa ovog portala..zaista nevjerovatno.
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije