FOTO: A. Čaušević

Počinju finalna uzbuđenja

Titula u Kupu, ali i "titula" viceprvaka nose težinu: Jedan bh. klub će Evropu početi krajem jula

Haris Zilić

Bliži se kraj sezone u većiin evropskih liga, a samim tim počinju i računice za nastup u evropskim takmičenjima u novoj sezoni 2024/2025. gdje ćemo gledati i novi format Lige prvaka.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, naša država će od naredne sezone imati četiri predstavnika u Evropi, prvak će u prvo prektolo Lige prvaka, a tri kluba će u pretkola Konferencijske lige.

Upravo će biti zanimljiva i borba za Konferencijsku ligu gdje će dosta toga ovisiti i od Kup takmičenja, ali i od prvenstva. Bosna i Hercegovina je treutno na 41. mjestu UEFA klupske rang liste sa koeficijentom 9.750, ovo znači da će naša zemlja imati dva predstavnika u prvom pretkolu Konferencijske lige, dok će jedan klub krenuti od drugog pretkola Konferencijske lige.

Prema novom rangirnaju UEFA-e pobjednici Kup takmičenja u državama koje su plasirane od 35. do 44. mjesta idu automatski u drugo pretkolo Konferencijske lige, a među tim državama je i Bosna i Hercegovina.

U slučaju da Kup naše države, a i prvenstvo osvoji ista ekipa u drugo pretkolo Konferencijske lige išao bi viceprvak države koji bi u tom slučaju preskočio prvo pretkolo, samo pod uslovom da dobijemo ekipu sa duplom titulom.

UEFA je od ove sezone proširila Evropa ligu koja će također imati pretkola kao i Konferencijska liga, pa je ta promjena i smanjila broj ekipa u pretkolima Konferencijske lige.

Tako ćemo u prvom pretkolu Konferencijske lige u sezoni 2024/2025 gledati 52 ekipe, a u drugom pretkolu se taj broj širi jer ćemo proed staze Konferencijske lige imati i stazu gdje će nastupati klubovi koji budu eliminisani u prvom prektolu Lige prvaka, ali i klubovi koji završe put u prvom pretkolu Evropa lige, dakle oni sele u drugo pretkolo Konferencijske lige, ali u različite staze. Konferencijska liga će od naredne sezone imati dakle tri staze od drugog pretkola, to je redovna Konferencijska staza, staza Evropa lige (klubovi koji budu eliminisani u prektolima Evropa lige) i staza Lige prvaka (klubovo koji budu eliminisani u prektolima Lige prvaka).

Zrinjski sa najboljim koeficijentom, dva kluba bi mogla imati državni koeficijent

Što se tiče bh. klubova tu javnost i najviše zanima kakva je situacija oko statusa nositelja za naše klubove.

Zrinjski u novu evropsku sezonu ulazi sa najvećim koeficijentom 9.500 i Plemići će sigurno biti nositelji u prva dva pretkola Konferencijske lige i prvom pretkolu Lige prvaka ako budu prvaci, možda čak i u trećem pretkolu Konferencijske lige ako se poklope pojedini rezultati.

FK Sarajevo ima drugi najveći koeficijent 6.500 i ako izbore Evropu fudbaleri tima sa Koešva bi imali status nositelja u prvom pretkolu Konferencijske lige, a postoji i mogućnost da imaju status nositelja u drugom pretkolu, naravno to će se znati kada budu kompleitrani svi klubovi učesnici iz ostalih evropskih liga.

FK Borac u novu evropsku sezonu nosi koeficijent 5.500 s kojim gotovo teško mogu biti nositelji u prvom prektolu Lige prvaka ako budu prvaci, ali ovaj koeficijent im omogućuje da budu nositelji u drugom pretkolu Konferencijske lige ako budu eliminisani u prvom pretkolu Lige prvaka, čak i u trećem pretkolu Konferencijske lige, ako budu eliminisani u drugom pretkolu Lige prvaka. Ako ne budu prvaci, ovaj koeficijent Borcu garantuje samo mjesto nositelja u prvom pretkolu konferencijske lige.

FK Velež u novu evropsku sezonu nosi koeficijent 3.500, s ovim koeficijentom su Rođeni samo sigurni kao nositelji u prvom pretkolu Konferencijske lige, a u drugom pretkolu sa pomenutim koeficijentom ne mogu biti nositelji, šanse za to su u teoriji čuda jer se u drugom pretkolu priključuju ekipe iz mnogo jačih ekipa i samim tim nose jače koeficijente od Veleža.

Još tri kluba imaju priliku izbore Evropu kroz prvenstvo ili Kup, a to su Posušje, Sloga Meridian i Široki Brijeg. Posušje i Sloga bi u evropsku sezonu ušli sa nacionalnim koeficijentom 1.550 što im ne bi omogućilo ni status nositelja u prvom pretkolu Konferencijske lige, dok bi Široki Brijeg krenuo sa koeficijentom 2.000 što također ne bi bilo dovoljno za status nositelja u prvom pretkolu Konferencijske lige.

Dakle, do kraja sezone očekuje nas dosta uzbuđenja u bh. fudbalu, a krajem maja ćemo saznati i sve učesnike u pretkolima evropskih takmičenja, samim tim i predstavnike Bosne i Hercegovine u Evropi, kao i njihov status u žrijebu pretkola.

Na kraju dodajmo da se utakmice prvog pretkola Konferencijske lige igraju 11. i 18. jula, a utakmice drugog pretkola 25. jula i 1. augusta. Žrijeb za prvo pretkolo je 18, juna, a žrijeb za drugo pretkolo je 19. juna.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Prvo pretkolo Lige prvaka igra se 9./10. jula, a revanš dueli 16./17. jula, dok se utakmice drugog pretkola Lige prvaka igraju 23.24./ jula i 30./31. jula. Žrijeb za prvo pretkolo je 18. juna, a žrijeb za drugo pretkolo je 19. juna.

Naši klubovi će sigurno u Evropi biti do početka augusta, a nadamo se da ćemo ponoviti rezultat od ove sezone kada smo imali klub u grupnoj fazi Konferencijske lige, a to je bila ekipa Zrinjskog.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.