Više nije trener katalonskog kluba

Xavi "otvorio dušu" nakon meča u Sevilli, pa poslao poruku Flicku: "Barca je teška sama po sebi"

Endin Čaušević

Fudbaleri Barcelone sinoć su u gostima pobijedili Sevillu sa 2:1 u posljednjem kolu La Lige, a u ovoj utakmici Xavi Hernandez oprostio se od klupe katalonskog kluba. Xavi nakon meča nije krio koliko je razočaran što je dobio otkaz samo nekoliko dana nakon objave da ostaje u Barceloni.

Čelnici Barcelone prije nekoliko dana iznenadili su fudbalsku javnost odlukom da Xavi neće više biti trener ovog kluba i da će gostovanje u Sevilli za njega biti oproštajni meč od klupe Blaugrane.

To ne bi bilo ništa čudno da samo nekoliko dana ranije Xavi i Joan Laporta nisu objavili da će španski stručnjak ostati u Barceloni i naredne sezone. No, izjave koje je javno dao o stanju u klubu na kraju su Xavija koštale.

On je otvoreno govorio o tome da finansijska situacija nije sjajna i da nema na raspolaganju igrački kadar koji može da se bori rame uz rame s Real Madridom i ostalim evropskim velikanima.

Laporti su te kritike očito itekako zasmetale nakon čega je odlučio da Xaviju uruči otkaz, a na njegovo mjesto će gotovo sigurno doći njemački stručnjak Hansi Flick.

Xavi se sinoć pobjedom u Sevilli oprostio od klupe Barcelone, ali nije mogao da sakrije koliko je razočaran odlukom koju su donijeli čelnici ovog kluba. O tome je govorio prije, ali i nakon utakmice protiv Seville.

"Ponavljam: Situacija u kojoj se nalazimo je ozbiljna i teška. Nemamo uslove da se na najbolji način namećemo s ostalim ekipama. Barcelonina situacija je trenutno takva i navijači to moraju konačno shvatiti i prihvatiti. Prilagođavali smo se svemu sukladno tim uslovima. Bili smo fleksibilni prema svemu što su nam sportski direktori i predsjednik govorili. Mi smo na vrijeme shvatili situaciju i radili smo sukladno uslovima", rekao je Xavi prije početka utakmice.

Međutim, nakon što je završen meč u Sevilli sada već bivši trener Barcelone ponovo je govorio da mu nije jasno zašto su mu dali otkaz, te zašto isto nisu uradili i Decu koji je prije nekoliko mjeseci govorio iste stvari kao i on.

"Zašto ono što je Deco izjavio prije nekoliko mjeseci nije detektovano kao veliki problem kao što je to bilo s mojim riječima, zašto? Od prvog dana sve ono što kažem shvati se kao neki 'zemljotres' i baš mi nije jasno zbog čega", kazao je dojučerašnji trener Barce i dodao.

"Fudbal ovako funkcioniše. Mislio sam da stvari mogu krenuti na bolje i da ćemo nastaviti voditi ekipu i naredne sezone. Međutim, to nije bio slučaj. Zaista je šteta, tužan sam. Ne, ne osjećam se oslobođeno. Želio sam nastaviti, ali to je odluka kluba i ja je poštujem. Osjećaji su pomiješani jer iako nismo osvojili titule, odradili smo dobar posao. Smatram da smo bili na pravom putu".

Također, Xavi je imao poruku i za novog trenera katalonskog kluba kojeg sigurno ne očekuje nimalo lagan posao.

"Novom treneru mogu samo poručiti da mora shvatiti težinu situacije. Barca je teška sama po sebi, a situacija u kojoj se klub nalazi to dodatno otežava. Morat će naporno raditi jer ovaj posao nije lagan", zaključio je.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Španski mediji pišu da bi Flick već danas trebao doputovati u Barcelonu kako bi dogovorio ostale detalje ugovora i stavio potpis na isti.

Njemački stručnjak će potpisati dvogodišnji ugovor i pristao je na manju platu od one koju je imao Xavi. U narednim danima Flick bi trebao biti i zvanično predstavljen kao novi trener katalonskog kluba.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.