S njima je duel unaprijed izgubljen

Divovi u kopačkama: 9 najtežih fudbalera svih vremena

A. Haznadarević

Iako se od igrača traži velika snaga i čvrstina potrebna za duele, jako mali broj njih ima veliku tjelesnu masu s obzirom na to da se veći broj kilograma direktno veže za smanjenje okretnosti i gubitak brzine. Ipak, super-teški izuzeci uvijek postoje, a 9 fudbalera, bivših i aktuelnih, posebno su bili nezgodni za fizičke duele protivničkim igračima.

9. Neil Mellor (86 kilograma)

Igrač koji je karijeru započeo u dresu Liverpoola, najduži period je proveo igrajući za Preston North End. Penzionisani je fudbaler, koji je poznat po svojoj čvrstoj konstituciji i koji je igrao na poziciji napadača. 

8. Neville Southall (88 kilograma)

Kada se govori o najtežima, Neville Southall ne smije biti izostavljen. Bivši je reprezentativni golman Velsa koji je uprkos svojoj tjelesnoj strukturi bio fantastičan čuvar mreže cijelu karijeru, čiji je daleko najveći dio proveo igrajući za Everton od 1981. pa sve do 1998. godine.

7. John Hartson (89 kilograma)

Bivši napadač škotskog Celtica i engleskih timova Arsenala i West Hama, koji je od 1992. do 2008. godine bio najdominantniji igrač u kaznenim prostorima. Svoj posljednji profesionalni nastup ubilježio je u dresu West Bromwich Albiona.

6. Sol Campbell (91 kilogram)

Majstor koji je u svojoj 19-godišnjoj karijeri ostao zapamćen kao jedan od najboljih engleskih fudbalera, sa svojim 91 kilogramom predstavljao je pravog diva na terenu, koji je uz svoju sjajnu tehniku praktično bio nesavladiv. Najveće uspjehe je ostvario u Arsenalu, a igrao je još i za klubove kakvi su Tottenham, Newcastle i Portsmouth.

5. Nigel Martyn (92 kilograma)

Još jedan golman na listi i još jedan od onih čuvara mreže koji su branili na golu Evertona. Nigel Martyn je i bivši engleski reprezentativac koji je sa 188 centimetara i 92 kilogramom bio pojava kojoj je u svakom smislu bilo teško postići gol.

4. Mark Viduka (92 kilograma)

Jedan od najvećih australskih fudbalera ikada, koji je napravio zavidnu karijeru na Otoku. Kao profesionalac je težio 92 kilograma, te tako bio jedan od najtežih fudbalera. Karijeru je završio 2009. godine kao igrač Newcastlea.

3. Jan Molby (92 kilograma)

Bivši danski internacionalac sa dugogodišnjim iskustvom igranja u Engleskoj, a prvenstveno u Liverpoolu, za kog je nastupao čak 12 godina uključujući posudbe. Igrao je na poziciji veznog, a kopačke o klin je okačio 1998. godine. Pored sjajnih 218 nastupa za Redse, ostat će zapamćen i po svom ogromnom tijelu koje je tokom najvećeg dijela karijere težilo preko 90 kilograma.

2. Neil Ruddock (96 kilograma)

Jedan od najtežih fudbalera svih vremena koji je poznat i pod nadimkom "Razor" (žilet), koji mu je dat zbog podsjećanja na kanadskog superteškaša Donovana "Razora" Ruddocka. Igrao je za brojne engleske klubove od kojih je Liverpool svakako najzvučniji, a 2003. godine je posljednji susret odigrao za tim Swindon Towna.

1. Adebayo Akinfenwa (102 kilograma)

Jedini profesionalni fudbaler koji teži preko sto kilograma, i koji je poznat i pod nadimkom "Zvijer". Adebayo Akinfenwa je najstameniji napadač vjerovatno i svih vremena, a zanimljivo je to što i dan danas u 32. godini aktivno igra fudbal, te nastupa za engleskog trećeligaša AFC Wimbledon.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.