Nogomet, košarka ili nešto drugo ?

Deset najpopularnijih sportova

S. Bošković

Sport. Jedna od rijetkih stvari koje muškarca mogu rastužiti i razveseliti u par minuta.Prije 2000 godina, prije nove ere sport se je počeo da razvija. Većinom su to bile igre zasnovane na snazi i izdržljivosti, često nasilni i smrtonosni.Kada se priča o popularnosti nekog sporta na svijetu, onda se koristi jedan od kriterija:1. Sport koji igra najviše ljudi2. Najgledaniji sport Danas donosimo pregled 10 najpopularnijih, po gledanosti, sportova na svijetu.

10. Američki nogomet - oko 400 miliona fanova

Čitava nacija u Americi je opsjednuta s ovim sportom, i ako njegova popularnost izvan SAD-a i Kanade je mizerna. Većina fanova dolazi, od 400 miliona njih, iz SAD-a i Kanade.

Ovaj sport je evoluirao iz ragbija, u kasnom periodu 19. vijeka. 

1920. godine uspostavljana je NFL (National Football League), te Arena Football League (AFL) i Canadian Football, saigračima koji prelazi iz jedne u drugu ligu, s vremena na vrijeme. 

Neki od najpoznatijih timova su : Dallas Cowboys, Pittsburgh Steelers i San Francisco 49er, dok su u novije vrijeme sve popularniji Seattle Seahawks, New England Patriots i Denver Broncos.

9. Košarka - oko 400 miliona fanova

Razvijena je u Americi u kasnom 19. vijeku, i Amerikanci su dominirali u ovom sportu. 

Kako se je košarka sporo razvijala po svijetu, neke države su pokazale da imaju talenat u ovom sportu: Litvanija, Argentina i Australia. 

Činjenica da ne treba previše prostora i previše uvjeta da se igra ovaj sport, uzrokovalo je i njegov brži rast. Jačaju lige i drugih država, koje imaju sve bolju financijsku moć da privuču igrače koji nisu uspjeli u NBA ligi. 

Naravno, neki igrači iz Europe su uspjeli u NBA-u kao Dirk Nowitzki ( Njemačka), Tony Parker (Francuska), Pao Gasol (Španjolska), Steve Nash (Kanada) i imaju veliki utjecaj, te neki i osvajaju MVP titule. 

8. Golf - oko 450 miliona fanova

Početako golfa datira još u 13. vijek, ali do početka 1400-tih nije bio označen kao sport. To je učinio kralj James II. 

Vjerovatno jedini sport čije početni teren i danas koristi kao teren za igru. Mjesto Old Course kod St. Andrewsa se već 500 godina koristi kao mjesto za golf. 

Nedostatak indirektno natjecanja između golfera je jedan od problema za privlačenje novih fanova - za razliku od ostalih sportova golferi se ne susreću facu u facu za vrijeme turnira, stvarajući tako nedostatak konflikta i smanjenu napetost takmičenja. 

Amerikanci imaju dominaciju u ovom sportu, Jack Nicklaus, Arnold Palmer i Tiger Woods, ali mnogo zemlje iz Azije polako hvataju priključak. 

7. Bejzbol - oko 500 miliona fanova

Izmišljen u Engleskoj, bejzbol ima jednu dugu tradiciju. Naime, pravila ove igre se uopće nisu mijenjala od 1901. godine. 

Prva profesionalna liga je formirana ranije, 1876. godine i činili su je američki klubovi.

Igra je jedinstvena, s direktnim takmičenjem između bacača i udarača. 

Bejzbol je fanove pronašao diljem svijeta postajući najgledaniji sport u Japan, a najbrojniji sport u Centralnim i Južnoameričkim zemljama. Svi ti talenti odlaze u MLB ( Major Baseball League).

Kuba je postala svjetska sila u ovom sportu, osvajajući brojne medalje na Olimpijskim igrama, dok je Japan osvojio dva od tri Svjetska bejzbol klasika. 

U MLB-u su najpopularniji timovi poput New York Yankeesa, te St. Louis Cardinalsa.

6. Stolni tenis- oko 850 miliona fanova

Uveliko je popularan u Kini, te postaje sve popularniji u Europi. Postoji samo oko pola vijeka no već je uveliko prihvaćen u Aziji, kontinentu koji ga je i izmislio.

Ono što ljude privlači u ovom sportu je lakoća igranja i relativno laka dostupnost opreme. Mreža može biti napravljena od drveta, dozvoljavajući da se može igrati bilo gdje. 

Internacionalna takmičenja prolaze u dominaciji Kine, pogotovo žena.  Od 1992. godine nijedna ne-Kineska stolnotenisačica nije osvojila zlatnu medalju.

5. Odbojka - oko 900 miliona fanova

Jednostavan sport koji se igra po čitavom svijetu, sve što je potrebno su mreža i lopta. Podloga na kojoj se igra može biti različita. Preko pijeska i trave, do parketa i betona, a sve je popularnija odbojka u blatu. 

Jednostavnost i fleksibilnost su odbojku učinile svjetski popularnom. Na Olimpijskim igrama se je dvoranska odbojka pojavila 1964. godine, dok njena varijacija, ona na pijesku, se je pojavila 1996. godine. 

Dok tradicionalna odbojka ima izjednačene reprezentacija, ona na pijesku je pod dominacijom Amerikanaca i Brazilaca, koje su osvojile 20 od 30 mogućih medalja.

4. Tenis - oko milijardu fanova

Tenis je najbolje rangirani solo sport, a njegovo porjeklo datira još u 14. vijek.

Kralj Luis X je imao unutrašnji teniski teren za sebe, ali pravila modernog tenisa su uspostavljena tek sredinom 19. vijeka.

Jedan od razloga zašto je sport toliko popularan jer nikad nije bilo previše dominantnog igrača ili dominantne države.
U  zadnjih 10 godina, na ženskim i muškim vrhovima WTA i ATP liste, izmijenilo se je 14 igrača iz osam država. 

3. Hokej na travi - oko dvije milijarde fanova

Hokej na travi se je nezavisno razvijao u Europi i Aziji u trećem vijeku prije nove ere. No, moderna pravila su se razvila tek u 19. vijeku, u Engleskoj, te se proširila engleskim kolonijama. 

Indija i Pakistan su dominirale ovim sportom polovinom prošlog vijeka, a kasnije su Australija i Nizozemska preuzele vodeću ulogu. 

U Sjevernoj Americi je popularniji među ženama, dok u ostatku svijeta više ga igraju muškarci. 

2. Kriket - oko Dvije i pol milijarde fanova

Zahvaljujući Britanskom carstvu, ovaj sport se je raširio oko Zemlje. I ako neke stvari ukazuju da se je igrao u 16. vijeku, kriket se nije potpuno razvio do ranog 17-og vijeka. 

Najviše je popularan u bivšim britanskim kolonijama, posebno u Indiji i njenim susjednim zemljama, te u Australaziji, Zapadnoj Indiji, Britanskim otocima i u južnoj Africi. 

Timovi su ogromni, a utakmice dugo (neke znaju potrajati i do 5 dana), te se mečevi najčešće igraju između nacionalnih timova. Broj mečeva po godini je ograničen. Engleska i Indija godinama dominiraju u ovom sportu, dok ih prate Australija i Južnoafrička republika.

1. Nogomet - oko tri i pol milijarde fanova

Jednostavnost ovog sporta i lakoća s kojom se igra čine nogomet najpopularnijim sportom na svijetu, za igrati, ali isto i za gledati. 

Verzije igre u kojima lopta mora pogoditi metu postojale su vijekovima, ali te polovinom 19. vijeka je nogomet dobio zasebna pravila i počeo se razvijati u Engleskoj.

Popularnost ove igre je kreirala ogromnu fan bazu, jer svi gradovi imaju svoj tim, a i fanovi na taj način mogu neki tim zvati vlastitim i odati im vjernosti. 

Nema kluba koji uveliko dominira, i uvijek su borbe za osvajanje nacionalnih, te internacionalnih trofeja zanimljive i uzbudljive. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.