Grla smo derali i prije Kikanovića

Top 5 najluđih momenata bh. sporta u posljednje vrijeme

Dž. Mrakić

Bosna i Hercegovina rijetko kada ima nekog sportistu ili selekciju u vrhu nekog olimpijskog sporta, ali naš duh, hrabrost, zalaganje, silan bosanski inat ono su što nam u određenim momentima priušti osjećaj da smo svjetski šampioni.  

Elmedin Kikanović, inače centar, sa zvukom sirene postigao je jednu od rijetkih onakvih trojki u životu i odveo našu selekciju u produžetak protiv selekcije Izraela, a zatim je isto uradio i na kraju produžetka kada je nakon odlične asistencije našeg naturalizovanog igrača, Alexa Renfroea, za pobjedu od dva razlike.

Ipak, nije prvi put da se Bosna i Hercegovina nađe u deliriju nakog nekog poteza našeg sportiste u „pet do 12“. Pogledajte najluđe momente bh. sporta u zadnje vrijeme. 

Zvjezdan Misimović

U okviru kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo 2012. godine, Bosna i Hercegovina igrala je u grupi sa Francuskom, Bjelorusijom, Rumunijom, Albanijom i Luksemburgom.

U grupi u kojoj je svako svakoga znao iznenaditi, tri kola prije kraja situacija je izgledala tako da Francuska ima 16, BiH 13, Bjelorusija 12 (doduše s utakmicom više), a Rumunija 11 bodova.

U slučaju da smo izgubili, ili čak odigrali neriješeno, znatno bi bile umanjene šanse da naša selekcija zauzme neko od prva dva mjesta. Ipak, da mirno dočekamo odlučujući susret za potvrđivanje drugog mjesta protiv Luksemburga osigurao nam je Zvjezdan Misimović, golom protiv Bjelorusije u 87. minuti susreta. 

Vedad Ibišević

Vedad Ibišević Iako gol Vedada Ibiševića i nije baš bio u „pet do 12“, kada unaprijed upisana tri boda ni nakon 67 minuta nisu na vašem kontu, a kada vam taj gol odlučuje o historijskom plasmanu na Svjetsko prvenstvo, minute idu kao sekunde.

Ipak, po lijevoj strani probio je naš najbolji strijelac Edin Džeko, u sredini se našao Vedad Ibišević i smireno sa tri metra udaljenosti pogodio gol Litvanije u 68. minuti za historijski plasman Bosne i Hercegovine na jedno veliko takmičenje.

Tri izvrsna slobodnjaka Miralema Pjanića nisu ušli, litvanski golman branio je kao golman svjetske klase, ali ipak smo uspjeli naći put do mreže preko našeg „Plavookog bombardera“. 

Sani Čampara

U polufinalu Evropskog prvenstva u košarci za kadete snage su odmjerile selekcije Bosne i Hercegovine i Španije. Iako smo na prvenstvo došli kao prvi favoriti, s obzirom da smo nekoliko sedmica prije osvojili Evropski olimpijski festival mladih, u ovoj utakmici činilo se da će nam preostati borba za „samo“ bronzanu medalju.

Španci su nekoliko sekundi prije kraja imali prednost 63:60, međutim Sani Čampara, kao s mentalnim sklopom nekoga sa višegodišnjim iskustvom u seniorskoj konkurenciji, hladan kao špricer pogodio je trojku u posljednjih nekoliko sekundi i osigurao nam produžetak.

U tom periodu igre dobili smo Špance, a kasnije smo „tukli“ i Litvance u finalu. Sani Čampara jedan je od najzaslužnijih zašto Bosna i Hercegovina ima košarkaškog prvaka Evrope.

Amel Tuka

Definitivno se radi o mladiću koji je popularizirao „kraljicu sportova“ u Bosni i Hercegovini. U Monte Carlo je otišao kao prvi Bosanac u historiji koji će se takmičiti na mitingu Dijamantne lige.

Za osobu koja je prvi put tu, i sami dolazak među najbolje svijeta u toj disciplini je uspjeh, međutim 24-godišnji Kakanjac nije se htio zadovoljiti samo time.

Bio je peti prije posljednjih 200 metara, a onda je uslijedio njegov standardni finiš u stilu legendarnog Rusa Yuriya Borzakovskog i postavio je najbolji rezultat sezone u utrci na 800 metara. Iza sebe je ostavio konkurente koji su bili na visokim postoljima na Evropskim i Svjetskim prvenstvima, ali i na Olimpijskim igrama. 

Elmedin Kikanović

U odsustvu naših najboljih igrača Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića i Nihada Đedovića, na ovogodišnje izdanje Eurobasketa došli smo kao veliki autsajderi.

Odluka je pala da Elmedin Kikanović dobije kapitensku traku i da vodi našu reprezentaciju, međutim nije se pronašao u prve dvije utakmice i bio je naš košarkaš s najslabijim procentom iz igre, pogodio je tek 5 od 23 šuta. Ipak, kada se to najmanje očekivalo, centar berlinske Albe pogodio je tricu sa zvukom sirene i odveo našu selekciju u produžetak sa Izraelom (75:75).

Izraelci u uvodu produžetka prave brzih 7:0, opet se činilo da će naši protivnici, koji su u jednom momentu vodili i 15 razlike, preuzeti kontrolu nad utakmicom i na kraju slaviti treću uzastopnu pobjedu. Najbolju utakmicu na prvenstvu odigrao je Nemanja Gordić, vezao je četiri poena, a tricu je pogodio i Alex Renfroe.

Skoro opet sa zvukom sirene, Renfroe izbacuje tri protivnička igrača i upošljava Kikanovića za veliku, prvu pobjedu naše reprezentacije na Eurobasketu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.