Deset najboljih golmana

Majstori među stativama: Oni su najbolji golmani svijeta!

Midhat Šljivak

Pozicija golmana je vjerovatno najvažnija za svaki tim. Kada klub vrhunskog čuvara mreže, ima dodatnu sigurnost koja često zna i presuditi velike utakmice.

Uvijek se postavlja pitanje ko je najbolji golman svijeta, a za vas smo izabrali 10 onih koji pripadaju svjetskom vrhu. 

10. Joe Hart (Torino, 29)

Golman Manchester Cityja je zbog nepovjerenja Pepa Guardiole odlučio da ode na pozajmicu u ekipu Torina. Tom odlukom je iznenadio sve, ali je napravio pravi potez. Hart brani odlično u Torinu, zadržao je jedinicu reprezentacije Engleske, gdje naprosto briljira iz meča u meč. Definitivno je među najboljim golmanima svijeta u ovom trenutku.

9. Samir Handanovič (Inter, 32)

Slovenački golman već godinama briljira na golu Intera. U klub je stigao 2012. godine iz Udinesea, a svojim fenomenalnim odbranama je često izvlačio Inter iz ponora. Poznat je po tome što izuzetno dobro brani penale, ali često izvadi i nemoguće stvari iz gola.

8. Fernando Muslera (Galatasaray, 30)

Iskusni 30-godišnji Urugvajac već pet godina nosi dres Galatasaraya. Rođeni Argentinac je zaista fantastičan golman. Kada ima svoj dan potpuno je nesavladiv i s pravom se svrstava među najbolje golmane svijeta.

Za Urugvaj mu je poseban motiv braniti, jer je to zemlja koja mu je pružila sve i vrhunske odbrane su česte kada nosi dres ove zemlje.

7. Marc Andre ter Stegen (Barcelona, 24)

Nijemci su oduvijek imali vrhunske golmane, a konkurencija na ovoj poziciji je vjerovatno i najjača u ovoj reprezentaciji. Marc Andre ter Stegen je u Elfu rezerva Manuelu Neueru, a u Barceloni je stigao do mjesta prvog golmana. Radi se o zaista odličnom golmanu kojem su tek 24 godine i on će vjerovatno u godinama koje slijede tek dati ono najbolje od sebe.

6. Thibaut Courtois (Chelsea, 24)

Belgijski golman Thibaut Courtois trenutno i nije u najboljoj formi, ali i pored toga on spada u sami svjetski vrh. Courtoisu su tek 24 godine i očekivano je da ima blage padove, jer su najbolje godine tek pred njim. U Chelseaju je neprikosnoveni broj 1, kao i u reprezentaciji Belgije, jednoj od najboljih selekcija svijeta.

5. Gianluigi Buffon (Juventus, 38)

Čovjek kojem godine ništa ne mogu. Iako mu je 38 godina na leđima, legendarni Gigi još uvijek spada u najbolje golmane svijeta, što pokazuje jako često. Najavio je da će se oprostiti u 40. godini, a sigurno je da će se njegov odlazak veoma osjetiti. Već dvije decenije je u samom vrhu najboljih golmana svijeta i tamo će vjerovatno ostati do kraja karijere.

4. Jan Oblak (Atletico, 23)

Slovenac Jan Oblak je zaista čudesan. Ovaj 23-godišnji golman madridskog Atletica iz sezone u sezonu brani sve bolje i on je bez sumnje jedan od najboljih golmana svijeta. Oblak je često najzaslužniji za bodove koje osvaja reprezentacija Slovenije, ali je i Atleticu donio mnogo bodova u dosadašnjoj karijeri.

3. Hugo Lloris (Tottenham, 30)

Hugo Lloris je u najboljim golmanskim godinama. Krajem godine će napuniti 30, a brani u životnoj formi. Godinama se povezivao s velikim timovima, on je ostao u Tottenhamu, kojem je donio ogroman broj bodova nevjerovatnim odbranama u proteklim godinama.

Lloris bez sumnje pripada samom vrhu svjetskog fudbala kada su golmani u pitanju.

2. David de Gea (Manchester United, 25)

Da nije Davida de Gee, Manchester United bi proteklih godina imao znatno manje bodova. Čudesni Španac često brani apsolutno sve. Nevjerovatni refleski ga odlikuju, pa je prava noćna mora protivničkim igračima. Ponekad je jednostavno nesavladiv i predstavlja pravo blago za Crvene đavole, ali i selekciju Španije. I on je relativno mlad. Tek mu je 25 godina i budućnost je pred njim.

1. Manuel Neuer (Bayern, 30)

Njemački golman Manuel Neuer je godinama među najboljim na svijetu.

Čudesni Nijemac je za protivnike gotovo nesavladiva prepreka, a u dosadašnjoj karijeri je osvojio apsolutno sve. Upravo je on jedan od najzaslužniji za trofeje selekcije Njemačke i minhenskog Bayerna, jer su odbrane koje je pokazivao zaista čudesne.

Također, Neuer je izuzetan i u polju. Stalno prati akcije i često ga možemo vidjeti daleko od svog gola, ali u driblinzima protivničkih igrača.

Još je dobrih godina pred 30-godišnjim golmanom i jedva čekamo da vidimo šta još ima za ponuditi.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.