Plavi bili prvaci 2013. godine

Gdje je sada posljednja šampionska generacija FK Željezničar? Šef i još trojica igrača su opet tu

A. Čaušević

Proslava titule na Grbavici se čeka od 2013. godine. U međuvremenu Plavi su bili blizu šampionskog pehara u nekoliko navrata, ali slavljenički šampanjac nije otvoren. 

Ekipu Željezničara u sezoni 2012/13 je vodio Amar Osim. Trofejni trener je je opet na Grbavici nakon nekoliko godina "pauze", baš kao i trojica fudbalera koji su u međuvremenu napustili Dolinu ćupova, ali su se vratili tamo gdje se osjećaju najbolje. Radi se o Damiru Sadikoviću, Srđanu Staniću i Nerminu Jamaku.

Plavi su tada sezonu završili sa 66 osvojenih bodova iz 30 utakmica. Ostvareno je 20 pobjeda, šest remija uz četiri poraza. Dogurali su i do finala Kupa gdje je poslije izvođenja penala uspješniji bio Široki Brijeg.

Većina navijača Željezničara se i dalje sjeća gola Šabana Pehilja u finalnom susretu na Pecari kada je zabio za 1:1 i odveo meč na penale. Pehilj trenutno nastupa za švedskog niželigaša IFK Malmo.

Tadašnji prvi golman Marijan Antolović sada brani u Sjevernoj Irskoj i ekipi Glentorana. Jasmin Bukvić je član Mladost iz Doboja kod Kaknja, dok se Elvis Karić penzionisao i trenutno je angažovan u stručnom štabu Željezničara.

Josip Kvesić je u međuvremenu promijenio nekoliko klubova, ali ozbiljni problemi s koljenom su usporili njegovu karijeru. Član je Širokog Brijega. Međutim, zbog povrede je van stroja. Semiru Kerli ide dobro u litvanskoj Suduvi, baš kao i Benjaminu Čoliću u Češkim Budojevicama.

Yani Urdinov je iznenada zimus prekinuo karijeru, Velibor Vasilić je poslije Grbavice otišao u Austriju gdje je i dan danas. Jadranko Bogičević je do januara bio član Željezničara, a po isteku ugovora karijeru je nastavio u Slaviji iz Istočnog Sarajeva.

Nermin Zolotić već skoro četiri godine igra u belgijskom drugoligašu KSV Roeselare. Muamer Svraka je u međuvremenu nekako imao najviše "pustolovina", a prije nekoliko mjeseci se skrasio na Kosovu u ekipi Giljana.

Tomislav Tomić je član Olimpije čiji dres nosi s dosta uspjeha. Samir Bekrić je i dalje u Premijer ligi, trenutno u dresu Slobode. Eldar Hasanović je nedavno potpisao za indonežanski Persita Tangerang. Danijal Brković igra u Njemačkoj za ekipu SG Westend.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Najbolji strijelac posljednje šampionske sezone Plavih je bio Eldin Adilović s 18 golova. Zeničanin ne igra već neko vrijeme te se posvetio ugostiteljstvu. Kopačke o klin je okačio i Vernes Selimović. Armin Hodžić je sada u MOL Fehervaru nakon što je nekoliko godina bio član Dinama.

Sulejman Smajić se prvo oprostio, a zatim vratio aktivnom igranju fudbala u ekipi Metalleghea BSI kako bi svojim iskustvom pomogao ekipi. Istovremeno je angažovan i kao sportski direktor u federalnom prvoligašu. Elvir Čolić je nakon napuštanja GOŠK-a bez angažmana, dok je Josip Ćutuk u fudbalskoj penziji.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.