Minimalna, ali velika pobjeda

Sarajevo se izdiglo iznad svih problema, pa slavilo nad Borcem

Edmir Škorić

U derbiju 13. kola Premijer lige BiH Sarajevo je u Zenici ugostilo Borac, te je ostvarilo jako važnu pobjedu rezultatom 1:0.

Poznato da je da se ove sezone Sarajevo dosta muči, da je imalo dosta loših izdanja i rezultata, zbog čega su i stručni štab na čelu sa Feđom Dudićem i svi igrači bili pod velikim pritiskom, ali znali su da odgovore na najbolji način i da protiv Borca ostvare pobjedu koja bi mogla da bude prekretnica.

Uz sjajnu podršku svojih brojnih navijača, koji su slavili rođendan, igrači Sarajeva bili su bolji od gostiju iz Banjaluke i apsolutno zasluženo upisali pobjedu.

Na samom početku meča velika šansa za iskusnog Ahmetovića, ali je Pavlović spasio Borac. Nova šansa za Sarajevo u 9. minuti. Ikić ubacuje s desne strane, Varešanović slabo glavom s pet metara. Pavlović lagano hvata.

Onda uzvraća i Borac, ali Lukićev udarac glavom Šahinović fenomenalno brani. Zatim su igrači Sarajeva imali dva dalekometna udaraca preko Čatakovića i Varešanovića. U prvom slučaju Pavlović brani, a u drugom lopta odlazi pored gola.

Šahinović se istakao novom odbranom u 20. minuti nakon udarca Piščevića, koji je bio najviši u skoku. Na novu šansu nismo dugo čekali. U 34. minuti Tatar je dobio loptu na pet metara od gola "domaćih", šutirao je, no Đokanović ga je izblokirao u zadnji čas.

Nakon što je prvih 45 minuta završeno bez pogodaka, u nastavku se mreža ipak tresla. U 58. minuti trenutak odluke. Ikić je sjajnim centaršutom pronašao Varešanovića, koji zabija za 1:0, nakon čega je uslijedila velika bakljada Hordi zla.

Sarajevo, koje je danas bilo bez trenera Feđe Dudića, koji je zbog suspenzije meč pratio s tribina zeničkog stadiona, uspjelo je "spustiti loptu na zemlju", iskontrolisati stvari na terenu i privesti mirno meč kraju, iako su Banjalučani očajnički pokušavali doći do gola.

Na kraju, treba istaći i loše suđenje glavnog sudije Muse koji nije uticao na rezultat ali njegov kriterij je bio neujednačen. Za Borac je svirao prekršaje prilikom svakog kontakta, kao da se radi o košarci, dok je za Sarajevo prekršaj dosuđen samo kada je to i bio. A, u prilog ovaoj tvrdnji ide i omjer prekršaja. Domaći su napravili čak 23, a gosti samo sedam.

Njegovo odluke često su izazivale buru protesta, kako igrača i struke Sarajeva, tako i navijača i za nadati se da ovakvo suđenje nećemo gledati na našim terenima.

S obzirom na sve okolnosti, jako važna pobjeda za Sarajevo koje je šesto sa 19 bodova, a u narednom kolu gostuje Slogi Doboj. Borac je četvrti s 20 bodova, a naredni rival mu je Posušje.

Bordo timu je sada neophodna neka dobra serija i kontinuitet dobrih rezultata ako planira da se ozbiljno uključi u borbu za titulu. Najizgledniji favorit ostaje Zrinjski, posebno nakon što je aktuelni šampion slavio danas na Grbavici protiv Željezničara, a i dalje ima dva meča manje u odnosu na mnoge druge timove u ligi.

Sarajevo - Borac 1:0

FK Sarajevo: Šahinović, Trako, Čataković, Đokanović, Ahmetović, Varešanović, Tomašević, Čirjak, Ikić, Mustafić, Suljić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

FK Borac: Pavlović, Gajić, Vojnović, Subić, Lukić, Andrić, Kulašin, Popara, Jurilj, Tatar, Piščević.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.