Devet bosanskohercegovačkih fudbalera u Evropi

Oni će braniti čast BiH u grupnoj fazi Evropa lige

A. Haznadarević

Danas je u Monacu obavljen žrijeb grupa Evropa lige, koji će za ljubitelje fudbala iz Bosne i Hercegovine biti možda i zanimljiviji nego ikada ranije. Razlog za to je čak devet predstavnika naše domovine, koji su se sa svojim klubovima izborili za nastup u ovom dijelu drugog najjačeg evropskog klupskog takmičenja. Biće tu i direktnih duela bh. igrača, ali i izazova u kojima će biti iskušani protiv nekih od najjačih evropskih ekipa.

Ibrahim Šehić

Povratnik u redove najjače nacionalne selekcije Bosne i Hercegovine, čuvar mreže azerbejdžanskog prvaka Qarabaga Ibrahim Šehić, tokom nastupa u grupnoj fazi Evopa lige, bit će na vjerovatno i najvećim iskušenjima u svojoj karijeri. Naime, njegov tim nije imao previše sreće za žrijebom, pa će Šehić imati zadatak da zaustavi lopte igrača skupocjenih timova kakvi su Tottenham, Monaco i Anderlecht.

Jasmin Burić

Sjajni golman koji je svojim izvanrednim odbranama gola Lech Poznana zaslužio i poziv selektora Mehmeda Baždarevića, sa svojim saigračima će kao tim iz I-grupe, igrati dvomeče sa Fiorentinom, Baselom i OS Belenensesom.

Sead Kolašinac

Sjajni bh. defanzivac Sead Kolašinac, nakon saniranja teške povrede i niza dobrih nastupa, kako krajem sezone, tako i početkom nove, konačno će opet zaigrati i u Evropi. Voljom žrijeba, njegov Schalke se našao u grupi K, sa praškom Spartom, Asteras Tripolisom i Štilićevim APOEL-om. 

Semir Štilić

Kao novi igrač kiparskog APOEL-a, Semir Štilić će se, dakle, imati priliku suočiti sa Seadom Kolašincem i njegovim Schalkeom. Pored tima iz Gelsenkirchena, Štilić će imati megdan i sa ekipama Sparte Prag i Asteras Tripolisa.

Aidin Mahmutović

Kao član češke Viktorije Plzen, dvadesetdevetogodišnji napadač Aidin Mahmutović, imat će priliku da zaigra protiv ekipa kakve su Villareal, Dinamo Minsk i Rapid Beč, a koji su se voljom žrijeba također našli u grupi E.

Srđan Grahovac

Bivši kapiten mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine Srđan Grahovac, kao igrač bečkog Rapida, snage će odmjeriti i sa sunarodnjakom Aidinom Mahmutovićem, koji se također sa svojom Viktorijom Plzen našao u E-grupi. Tu su još Villareal i Dinamo Minsk.

Ermin Zec

Jedan od pozvanih na okupljanje A reprezentacije Bosne i Hercegovine za odlučujuće susrete u kvalifikacijama za Euro 2016 Ermin Zec, od ovog ljeta je igrač azerbejdžanskog mladog kluba Gabale, koja se također izborila za nastup u grupnoj fazi Evropa lige. Zec će tako imati priliku da trese mreže Borussije Dortmund, Kuban Krasnodara i PAOK-a.

Gojko Cimirot

Novi predstavnik Bosne i Hercegovine u inostranim ligama, dojučerašnja zvijezda FK Sarajevo Gojko Cimirot, ovog ljeta je postao član grčkog PAOK-a, a koji je voljom žrijeba pronašao svoje mjesto u grupi C. Tu ga očekuje megdan sa Erminom Zecom i njegovom Gabalom, te Kuban Krasnodarom i Borussijom Dortmund.

Senad Lulić

Kao favorit grupe G Evropa lige za osvajanje prve pozicije, bez ikakve sumnje je snažni italijanski Lazio. Dio rimskog tima je i naš Senad Lulić, a on i njegovi saigrači će se za prolazak u nokaut fazu boriti sa Dniprom, St. Etienneom i Rosenborgom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.