FOTO: FB Anderlecht

Neki klubovi su dali saglasnost

Ideja o Superligi je propala, ali UEFA bi ipak mogla dobiti dvije nove lige

Haris Zilić

Ideja o formiranju bogate Superlige trajala je samo dva dana.


Prvo je Chelsea napustio ligu, a zatim i ostali engleski klubovi, tako da je ideja o Superligi propala prije nego se šta konkretnije realizovalo.

Presudio je na kraju glas navijača koji su se žestoko protivili osnivanju pomenute lige.

Ipak, evropski fudbal bi mogao dobiti nove lige, a riječ je o BeNeLeague i Alpskoj ligi.

BeNeLeague je liga koju bi sačinjavali klubovi iz Nizozemske i Belgije. Ova ideja je odavno aktvina, a nedavno su i klubovi iz ove dvije države dali saglasnost.

Liga bi premjernu sezonu trebala imati 2022/2023, a sezona 2021/2022, bila bi sezona koja bi formirala klubove učesnike.

Devet prvoplasiranih ekipa iz belgijske i nizozmeske lige, igralo bi 2022/2023 BeNeLeague.

Dakle, prema pomenutom, liga bi sačnjivala 18 klubova. U Ligu prvaka bi išle dvije prvoplasirane ekipe, tri ekipe bi išle u ostala evropska takmičenja. Dvije ekipe bi napustile BeNeLeague, a prvaci belgijske i nizozemske lige bi izborili učešće u BeNeLeague.

Ovo bi finansijski jačalo fudbal u ove dvije države, a nije isključeno da čak bude i među Ligama petice.

Pored BeNeLeague, ozbiljno se počelo pričati i o Alpskoj ligi, a nju bi sačinjavali klubovi iz Austrije i Švicarske. Za razliku od BeNeLeague koja je blizu realizacije, Alpska liga je još uvijek u domenima teorije i nagađanja, ali sigurno da bi digla kvalitet fudbala u Austriji i Švicarskoj.

UEFA je dala podršku, ali ne konkretnu za osnivanje ove dvije lige, dok se ranije protivila ideji o osnivanju Balkanske lige, o čemu je nedavno govorio i Florentino Perez.

"UEFA mora razumjeti da se nogomet promijenio i postoje oni koji žele drugačije takmičenje. Čujem da Skandinvaci žele napraviti svoju ligu, Balkanci također, zemlje Beneluxa. Žele promjenu jer bismo umrli u ovoj situaciji", kazao je Perez.

Regionalna liga na Balkanu je tema već odavno. Ipak, veći korak nije napravljen, a ranije je UEFA kazala da ne podržava takvu ligu.

BeNeLeague bi ponudila derbi duele Ajaxa, PSV-a, Anderlechta, Club Bruggea, Genka, Alkmara..., dok bi Alpska liga imala okršaje Basela, Young Boysa, Salzburga, Rapida, Sturma, Siona...

Skandinavci su također špekulisali o osnivanju lige, pa bi UEFA vrlo brzo mogla imati regionalne fudbalske lige.

Finansijski bi to bilo isplativije za klubove, a ne samo to. Klubovi bi imali jače utakmice i veći prostor za razvoj mladih igrača, posebno kada je riječ o "manjim " ligama, ali pitanje je koja će konačna riječ UEFA-e biti u cijeloj priči, odnosno kakav bi to utjecaj imalo na naacionalna prvenstva, koja bi možda izgubila potpunu draž ovakvim sistemima takmičenja.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.