Belgija i Nizozemska formiraju BeNeLeague
FOTO: EPA

Klubovi dali saglasnost

Belgija i Nizozemska formiraju BeNeLeague

Haris Zilić

Uskoro ćemo dobiti novu evropsku fudbalsku ligu.

Klubovi u Belgiji i Nizozemskoj izglasali su zajedničku ligu koja bi nosila naziv BeNeLeague.

Liga bi premjernu sezonu trebala imati 2022/2023, a sezona 2021/2022, bila bi sezona koja bi formirala klubove učesnike.

Devet prvoplasiranih ekipa iz belgijske i nizozmeske lige, igralo bi 2022/2023 BeNeLeague.

Dakle, prema pomenutom, liga bi sačnjivala 18 klubova. U Ligu prvaka bi išle dvije prvoplasirane ekipe, tri ekipe bi išle u ostala evropska takmičenja. Dvije ekipe bi napustile BeNeLeague, a prvaci belgijske i nizozemske lige bi izborili učešće u BeNeLeague.

Ovo bi finansijski jačalo fudbal u ove dvije države, a nije isključeno da čak bude i među Ligama petice.

Sigurno da će biti mnogo uzbudljivije pratiti međusobne duele Ajaxa, PSV-a, Alkmara, Anderlechta, Genka, Club Bruggea, Genta...

Nizozemska i Belgija bi ostavili Kup takmičenja, a pobjednici Kupova išli bi u Evropa ligu, tako da bi Belgija i Nizozemska zajedno mogle imati i po sedam klubova u Evropi (5 iz BeNeLeague i dva osvajača Kupa).

Ovome dodajmo da bi drugi rang odnosno zasebne lige Nizozemske i Belgije također imale 18 klubova.

Postoji mogućnost promjene sistema takmičenja i broja klubova, ali jedno je sigurno BeNeLeague će biti nova liga u UEFA kalendaru.

Top Komentari

johny22
Glupost citava....
3 4
Nele.
Odlicna ideja. I kod nas bi trebalo razmislit u ovakvom pravcu.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti