Revolucija prenosa

Izgleda kao FIFA, ali stvarno nije: Ovako je danas izgledao TV prenos utakmice Liverpool - Newcastle

Edmir Škorić

Čini se da stiže revolucija u televizijskim prenosima sportskih događaja.

BT Sport je u svoju ponudu uveo uslugu "Matchday Experience", a zahvaljujući njoj navijači mogu da gledaju utakmicu na način koji nalikuje popularnim video igrama PES-u ili FIFA-i.

Igrači su potpisani, a na ekranu je radar i statistika se neprestano prati. Ovaj program je BT Sport svojim gledateljima predstavio još u februaru, a dostupan je na Smart TV uređajima, pametnim telefonima, tabletima i konzolama.

U početku je gledanje događaja na ovaj način bilo moguće samo na Apple uređajima, ali projekt se već razvija za Android. Cordbusters.co.uk najavljuje da će u budućnosti sve ove opcije biti dostupne samo na uređajima s Android softverom.

Što je uključeno u "Matchday Experience"? Prije svega, "način rada menadžera" u kojem prenos sliči FIFA-inoj igri ili igri Football Managera . Igrači na terenu su potpisani, a na dnu ekrana nalazi se radar koji prikazuje položaj igrača na terenu. Sustav izračunava statistiku uživo, mjeri i, na primjer, brzinu kojom je lopta letjela nakon udarca.

BT Sport nudi i način praćenja utamice od 360 stupnjeva, u kojem utakmicu možemo gledati s jedne kamere, ali možemo vidjeti cijeli teren. Postoji i način "Gledajte zajedno" u kojem je zaslon podijeljen u dva dijela. Na jednom od njih gledamo utakmicu, a na drugom vidimo prijatelje koji također gledaju isti događaj.

Korištenjem pametnog telefona navijači mogu koristiti i mogućnost "preseljenja" iz svoje sobe na stadion i virtualnu šetnju po objektu svog omiljenog kluba. Ovisno o klubu, to su svlačionice, muzej ili tunel koji vodi do terena.

"Željeli smo stvoriti nešto što će koristiti tehnologiju proširene stvarnosti kako bi gledateljima pružilo dodatne informacije, a da ne moraju koristiti drugi zaslon", rekao je ispred BT Sporta Jamie Hindhaugh za TechRadar.

BT Sport je televizija dostupna u Velikoj Britaniji i Irskoj. Emitira Premier ligu , FA kup, utakmice Lige prvaka , ragbi mečeve, boks i mnogo drugog sportskog sadržaja.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Sutra će na ovaj način gledatelji BT Sporta koji se pretplate na posebnu uslugu moći da uživaju u okršaju Leedsa i Manchester Uniteda, koji garantuje sjajan meč i veliki broj golova. MaxBet kladionica nudi mogućnost klađenja na pogotke, ali i na mnoge druge opcije. Opširnu ponudu pronađite OVDJE. MaxBet kladionicu također možete da zapratite na Facebooku i Instagramu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.