Mečevi koji se ne smiju propustiti

Pet najvećih okršaja koje donosi reprezentativna pauza

A. Haznadarević

Tri mjeseca nakon posljednjih okupljanja nacionalnih fudbalskih selekcija širom svijeta, uslijedila je reprezentativna pauza tokom koje su klubovi bili primorani da svojim igračima dozvole ispunjavanje obaveza u dresovima država za koje nastupaju. Tako će prema kalendaru FIFA-e biti igrani kvalifikacioni, ali i prijateljski mečevi, koji će donijeti niz jako zanimljivih okršaja. Pored nastupa bosanskohercegovačke A reprezentacije protiv Andore i Austrije, obavezno bi trebalo pogledati i pet velikih sudara drugi selekcija.

Francuska - Brazil

Datum: 26. mart 2015.

Stadion: Stad de France, Francuska

Veliki duel osmoplasirane reprezentacije sa FIFA-ine liste Francuske i šestoplasiranog Brazila, odigrat će se u četvrtak 26. marta na Stad de Franceu. Domaći tim je neporažen na svom terenu već u posljednjih 8 susreta, a sada će imati pred sobom najveće iskušenje - podmlađeni tim Brazila predvođen Barceloninim Neymarom. Za Brazil će to biti ujedno i jedna od posljednjih prilika da se iskažu određeni igrači pred objavu finalnog spiska od 23 igrača koji će zaigrati u žutom dresu na Copa Americi planiranom za juni.

Holandija - Španija

Datum: 31. mart 2015.

Stadion: Amsterdam Arena, Holandija

Nakon uništenja rezultatom 5:1 na otvorenju Svjetskog prvenstva, Španci će se pokušati osvetiti Holanđanima na njihovom terenu u meču planiranom za 31. mart. Domaćini ovoga puta neće biti predvođeni Louisom Van Gaalom, koji ih je vodio u Brazilu, budući da je njegovu poziciju preuzeo Guus Hiddink. Katastrofa na Svjetskom prvenstvu koštala je Španiju ispadanja iz top 10 reprezentacija svijeta, te su sada na 11. poziciji, dok Holandija drži 5. mjesto.

Italija - Engleska

Datum: 31. mart 2015.

Stadion: Juventus stadion, Italija

Još jedan evropski klasik koji će donijeti okršaj već odavno poljuljanih Engleza sa Roy Hodgsonom na klupi i Italijana koji su u septembru imenovali trofejnog Juventusovog trenera Antonija Contea za selektora. Domaćini trenutno drže 10. mjesto FIFA liste najboljih reprezentacija, dok je Engleska na 17. mjestu.

Njemačka - Australija

Datum: 25. mart 2015.

Stadion: Friz-Walter stadion, Njemačka

Reprezentacija Australije koja je u januaru osvojila Azijski kup, puna motivacije dolazi na noge prvacima svijeta Nijemcima. Pored toga, rezultat iz posljednjeg duela sa Njemačkom im također daje dodatni motiv, budući da su 2011. godine šokirali Elf pobjedom od 2:1. Sada Nijemci, čini se jači nego ikad, imaju mogućnost da u Kaiserslauternu poprave statistiku protiv čvrstih Australaca.

Brazil - Čile

Datum: 29. mart 2015

Stadion: Emirates stadion, Engleska

Nakon sudara sa Francuskom, Dunga i njegovi izabranici zaputit će se u London, gdje će na Arsenalovom Emirates stadionu odmjeriti snage sa drugom južnoameričkom reprezentacijom - Čileom. Imat će tako sjajni Alexis Sanchez priliku da na svom terenu, gdje fantastično igra u dresu Topnika, predvodi nacionalni tim protiv velikog rivala Brazila. Neymar i društvo su s obzirom na 6. poziciju na FIFA-inoj listi, devet mjesta iznad Čileanaca koji drže odličnu 15. poziciju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.