Hrvatska mu je dala sve, a on je odabrao Srbiju: "Kažu da sam iz Rijeke, ali samo da podsjetim..."
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Stefan Vujić je napravio svojevrsni presedan

Hrvatska mu je dala sve, a on je odabrao Srbiju: "Kažu da sam iz Rijeke, ali samo da podsjetim..."

Admin Čaušević

Nisu baš rijetke situacije da sportisti ostave dres Hrvatske te zatim zaigraju za Srbiju. Takav čin je napravio rukometaš Stefan Vujić koji trenutno završio svoju reprezentativnu karijeru. 

Vujić danas ima 32 godine, nastupa u Rumuniji gdje ima dugogodišnji ugovor sa ekipom CS Minaur i odavno ga nema na spisku reprezentacije Srbije.

Ovaj centralni bek je rođen u Rijeci, a pažnju na sebe je skrenuo prije 2017. godine kada je odlučio da promijeni nacionalni dres. Odnosno ostavi hrvatski, te preuzme srpski.

Vujića rukometni odgojila Hrvatska, igrao je za tu zemlju i na Meditaranskim igrama 2013. godine, poslije čega nije ulazio u ozbiljne planove tadašnjeg selektora Kauboja Line Červara.

Vujić je za Srbiju skupio 60 nastupa

Karijeru je počeo u Poreču, a ljubitelji rukometa ga pamte po tome da je kao igrač Zagreba 2015. godine zabio najljepši gol u rukometnoj Ligi prvaka.

Kada se odlučio da promijeni dres te zaigra za Srbiju privukao je ogromnu pažnju. Iako rođen u Srbiji otkrio je zašto je odabrao Orlove.

Oglasi

"Kažu da sam sam iz Rijeke, pa da malo pojasnim. Otac i majka su rođeni u Srbiji. Otac se profesionalno bavio rukometom, počeo je svoju karjeru u Zrenjaninu tačnije u Proleteru te su 1985. godine otišli u Umag, otac je igrao za Istraturist, majka je pronašla posao i odlučili su ostati tamo gdje su još uvijek."

"U Rijeci sam rođen, ali Umag je mjesto gdje sam živio, odrastao i napravio prve rukometne korake", ispričao je Vujić.

Rukometaš rođen u Rijeci već godinama igra u Rumuniji

U to vrijeme ga je zvao i lično Červar te ga pitao da li je njegova odluka konačna da igra za Srbiju, Vujić je odgovorio da jeste što je iskusni trener prihvatio bez problema.

"Presudila je želja za napredovanjem, dokazivanjem i učešćem na velikim takmičenjima. To je samo pomoglo u odluci da se odlučim za Srbiju", govorio je on tada.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Zanimljivo da je sudbina htjela da za Srbiju debituje upravo protiv Hrvatske, bilo je to na Evropskom prvenstvu 2018. godine. Kauboji su meč igran u Splitu dobili 32:22, a Vujić se nije upisao u strijelce.

Za Srbiju je skupio 60 nastupa uz 33 postignuta gola, ali već godinama nije na spisku selektora reprezentacije te zemlje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi