Zmajevi su razočarali u Dublinu

Kako su igrali? Spahić najlošiji, Džeko najbolji

A. Beganović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati na Evropsko prvenstvo.

U revanš susretu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo Zmajevi su pretrpjeli poraz od Republike Irske (2:0), koja se sa ukupnih 3:1 plasirala na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Izabranici Mehmeda Baždarevića u Dublinu nisu opravdali očekivanja i rijetko koji je za svoju izvedbu na Aviva stadionu zaslužio prolaznu ocjenu.

Asmir Begović (6)

Primio je u Dublinu dva pogotka. Jedan iz jedanaesterca, a drugi iz neposredne blizine i ne snosi krivicu niti za jedan. Ono malo posla što je imao, solidno je obavio. Asmir nije briljirao u kvalifikacijama, ali za pogotke u Dublinu nije kriv.

Ognjen Vranješ (5)

Fudbaler Gaziantepspora igrao je na desnom boku umjesto povrijeđenog Mujdže i nije se proslavio. Irci su nam po strani koju je pokrivao pravili najviše problema, a sukrivac je za drugi pogodak, kada je loše reagovao kod jednog centaršuta. U napadu je pokušavao nešto, imao je solidnih prodora, no s obzirom na loše reakcije u odbrani "nagrađen" je najnižom ocjenom.

Emir Spahić (5)

Nekadašnji kapiten našeg nacionalnog tima već duže vrijeme igra ispod očekivanja u reprezentativnom dresu, a na Aviva stadionu je bio možda i najlošiji igrač. U nekoliko navrata je loše reagovao, bespotrebno je unosio nervozu, a uz Vranješa je glavni krivac za drugi pogodak pošto je bespotrebno napravio prekršaj nakon kojeg su Irci poveli 2:0. Trebao je biti iskljčen, no glavni sudija susreta mu je progledao kroz prste.

Ervin Zukanović (5)

Susret je igrao na poziciji stopera i potpuno je razočarao. Uglavnom je gubio zračne duele, a sa Spahićem nije bio na istoj "telefonskoj vezi". Imao i jednu veliku grešku kada je bespotrebno igrao rukom na 25 metara od našeg gola, no na svu sreću Irci nam nakon toga nisu ozbiljnije zaprijetili.

Sead Kolašinac (5.5)

Utopio se u sivilo našeg nacionalnog tima. Njegovom htjenju, želji i borbenosti se ne može prigovoriti, ali u Dublinu to nije bilo to, iako je bio bolji od kolega iz odbrane. Ništa specijano nije uradio u napadu i na tom segmentu svoje igre mora poraditi.

Edin Cocalić (5)

Fudbaler Mechelena je također bio ipod svog nivou. Igrao na poziciji zadnjeg veznog, ali bez značajnijeg učinka. Borio se, no kao vezni fudbaler mora mnogo više i u igri prema naprijed, kao i u razgradnji protivničkih napada napada.

Haris Medunjanin (5)

Uz Emira Spahića možda i najlošiji pojedinac u našem nacionalnom timu. Mnogo loših pasova, slaba fizička sprema i jedna propuštena prilika. U igri Harisa Medunjanina je jednostavno osjeti da nije u takmičarskoj formi, da več više mjeseci ne igra za svoj klub.

Miralem Pjanić (5.5)

Sjajni veznjak, igrač za kojeg se otimaju svjetski velikani u reprezentaciji ne pruža partije kao u Romi, ali tamo Pjanić uz sebe u veznom redu ima mnogo bolje igrače, pa njegov kvalitet može doći do izražaja. Trudio se Miralem, dolazio je po loptu na našu polovicu, pokušao je nešto organizovati, ali na leđima je uvijek imao barem jednog irskog igrača. Može i mora Miralem mnogo bolje jer od njegove igre zavisi i igra našeg nacionalnog tima.

Edin Višća (5.5)

Krilni napadača je bolju partiju pružio u Zenici nego u Dublinu. Pokušavao je probiti po desnoj strani, u par navarata je i uspio, ali može i mora Višća mnogo bolje. U odbrani nije bio na nivou na kakvom smo ga navikli gledati.

Senad Lulić (5)

Loša partija fudbalera Lazija. Borio se Senad, mnogo je pretrčao, pokušavao je nešto uraditi po lijevom boku, ali nije išlo. Imao i jednu sjajniu priliku, ali promašio je cijelu loptu. Lulić je igrač borac, koji nije neki sjajni tehničar i od njega se u nacionalnom dresu s pravom mnogo više očekuje.

Edin Džeko (6)

Kapiten našeg nacionalnog tima je odigrao kapitenski. Istina, nije postigao pogodak, ali lavovski se borio sa odbranom Iraca. Dobio je mnogo zračnih duela, znao je sačuvati loptu u svom posjedu, no čini se da je bio žrtva taktike. Usamljen u napadu bez adekvatne podrške saigrača nije mogao ništa uraditi.

Muhamed Bešić (5.5)

Ušao u igru u 46. minuti, no bez nekog značajnijeg učinika. Fudbaler Evertona se borio, no osjeti se da nije u takmičarskom ritmu i da je više od mjesec dana povrijeđen.

Milan Đurić i Vedad Ibišević

Nisu igrali dovoljno da bi se mogli ocijeniti, a valja istaći da je Ibišević pogodio prečku u samom finišu susreta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.