Foto:EPA

Milan pronašao novog Didu

Novi vladari svjetskog fudbala

S. Bošković

Ako vam se čini da ne dolazi neki novi Messi, Ronaldo ili Buffon grdno se varate. 

U najjačim evropskim ligama nalazi se veliki broj mladih fudbalera koji nemaju još niti 18. godina, a već igraju standardno u svojim klubovima, koji su veoma dobro. 

Mnogi od njih mogu zamijeniti legende klubova koje igraju, a npr. čini se da je Milan napokon našao zamjenu za Didu u vidu Donnarumme. 

Slaven Bilić je u West Hamu pronašao mladu zvijezdu, Oxforda, a ni u drugim klubovima ne nedostaje mladih igrača koji će uskoro vladati svjetskim fudbalom.

Ovo je njih deset kod kojih se najviše očekuje, poredanih od najstarijeg do najmlađeg.

10. Erin Pinheiro

Erin Pinheiro je 18-godišnji fudbaler St. Etienna, te je jedan od najboljih mladih fudbalera.  Rođen je na Zelenortskim ostrivama, a u prvi tim St. Etienna je prešao ove godine iz omladinskih kategorija. 

Odigrao je jedan susret za svoj tim, a ugovor mu vrijedi do 2017. godine. 

9. Amadou Diawara

Amadou Diawara je fudbaler porijeklom iz Gvineje. Rođen je 1997. godine, te trenutačno igra za Bolognu. Otkrio ga je Numekeh Tunkara, koji ga je doveo u San Marino. 

Nakon toga odlazi u Bolognu, gdje je ubrzo ušao u prvi tim. Ove sezone odigrao je 13 utakmica za talijanski tim, te je za njega interes pokazao i Chelsea. 

8. Arinit Ferati

Arianit Ferati je njemački fudbaler, rođen 1997. godine, koji brani boje Stuttgarta. Igra na poziciju veznjaka, a u prvi tim njemačkog kluba je promoviran ove godine. 

Debitirao je u utakmici kupa, a prije nešto više od godinu dana zaigrao je i u Bundesligi. U Stuttgartu su prepoznali njegov potencijal i produžili su ugovor s njim do 2020. godine. 

7. Assane Diousee

Assane Diousse je defanzivni vezni fudbaler Empolija. Rođen je u Senegalu 20. septembra 1997. godine.

Za prvi tim Empolija zaigrao je ove godine, te je već odigrao osam ligaških susreta. Od osam nastupa u Seriji A tri puta je nastupio kao startni fudbaler. 

Za njega je ovog ljeta interes pokazao i Tottenham. 

6. Olivier Boscagli

Olivier Boscagli rođen je 1997. godine u Francuskoj. Igra na poziciji defanzivca u Nici, za koju je prošle sezone ubilježio prvi ligaški nastup. 

5. Pedro Pereira

Pedro Pereira rođen je 22. januara 1998. godine i trenutačno je saigrač našeg reprezentativca Ervina Zukanovića u Sampdoriji. 

Pereira je u Sampodoriju stigao ove sezone iz Benfice, te je ubilježio pet nastupa za talijanski tim. 

4. Kevin Soni

Kevin Soni rođen je 1998. godine u Kamerunu. Trenutačno je član Bordeauxa u kojem igra na poziciji ofanzivnog veznog. 

Za mladi tim francuskog tima odigrao je 19 utakmica i postigao dva pogotka, a debi za prvi tim imao je protiv Paris Saint - Germaina u kup utakmici prošle sezone.

3. Hachim Mastour

Hachim Mastour je talijanski - marokanski fudbaler koji je rođen 1998. godine. Trenutačno igra za Malagu, gdje je na posudbi iz Milana. Primarna pozicija mu je ofanzivni veznjak, a ušao je i u historiju Maroka kao najmlađi fudbaler koji je profesionalno zaigrao u inostranstvu. 

Za prvi tim Milana debitovao je 2013/2014 godine. U vatru ga je gurnuo tadašnji trener Rossonera, Clarence Seedorf. 

2. Reece Oxford

Reece Oxford je rođen 16. decembra 1998. godine. Igra na poziciji defanzivnog fudbalera u West Hamu. 

Debitirao je pod vodstvom Slavena Bilića sa samo 16 godina i 198 dana starosti, čime je i postavio rekord kluba. 

Za njega se jedno vrijeme i interesirao Chelsea, no mladi fudbaler je odlučio ostati u West Hamu. 

1. Gianlugi Donnarumma

Gianlugi Donnarumma proteklih dana došao je u centar pozornosti. Golman je Milana, a Siniša Mihajlović ga je dosta iznenađujuće postavio na gol i nije pogriješio. 

Rođen je 1999. godine, a na golu kluba sa San Sira zamijenio je Diega Lopeza. Za Rossonere je već odigrao pet susreta i nije za očekivati da vrlo brzo izgubi mjesto u startnoj postavi. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.