Otišli za siću, a sada vrijede pravo bogatstvo

Da su znali šta će postati, klubovi ih nikad ne bi prodali

Endin Čaušević

Paul Pogba, Cristiano Ronaldo, James Rodriguez... to su trenutno igrači koje svaka ekipa želi u svojim redovima, no nije ih lako dovesti obzirom na njihove vrijednosti. No, ne tako davno sve i jedan je prodan za mizeran novac. 

Donosimo listu igrača koji su vrijedili puno više nego su ih njihovi klubovi cijenili.

1. Paul Pogba

Francuski fudbaler je važio za jednog od najvećih potencijala u evropskom fudbalu. Za vrijeme boravka u Manchester Unitedu nije imao prilike da pokaže svoje kvalitete, a onda ga je Ferguson odlučio prodati. Pogba je stigao u Juve sa nešto manje od 200 hiljada eura i nije mu dugo trebalo da pokaže Fergusonu i Unitedu koliku su grešku napravili. Paul Pogba danas košta oko 55 miliona eura.

2. Diego Forlan

Fantastični Urugvajac je još jedna greška Manchester Uniteda. Za samo 3,8 miliona eura prešao u Villarreal u kojem je igrao tri sezone i postigao 58 golova, kasnije je prešao u Atletico Madrid za 21 milion eura.

3. Gerard Pique

Jedan od najboljih odbrambenih igrača u Evropi s Barcelonom i Španijom je osvojio sve što se može osvojiti. Ne treba ni spominjati da ga se olako odrekao Manchester United za samo pet miliona eura. Danas Pique vrijedio oko 40 miliona eura.

4. Radamel Falcao

Kolumbijac je svoj put ka slavi počeo graditi u Portu u koji je stigao iz River Platea za 5,5 miliona eura. U 87 utakmica postigao je 72 gola za portugalski tim i kasnije je prešao u Atletico Madrid za 45 miliona. River jednostavno nije prepoznao njegov potencijal.

5. James Rodriguez

Porto je vjerovatno ekipa koja ima najbolje skaute u svijetu. To su pokazali i u slučaju Jamesa koji je u Portugal došao iz Banfielda za 7,3 miliona, a kasnije je Porto na njemu zaradio nešto manje od 40 miliona eura. James je pred početak prošle sezone stigao u Real koji ga je Monacu platio čak 80 miliona eura.

6. Jackson Martinez

Još jedan Kolumbijac na listi i možete pogađati da je i on prve korake u Evropi imao u Portu. Martinez je iz meksičkog Jaguaresa stigao za 9 miliona, a ljetos je Porto prodao Kolumbijca Atletico Madridu za 35 miliona eura.

7. Robin van Persie

Sada već u poznim godinama, holandski napadač svoje prve korake napravio je u Feyenoordu iz kojeg je 2004. godine stigao u Arsenal za 4,5 miliona eura. Sljedeća destinacija bio mu je Manchester United, a klub s Old Trafforda za njegove usluge platio je 30,7 miliona eura.

8. Gareth Bale

Fudbaler koji je igrao na poziciji lijevog beka u Southamptonu iz kojeg je za 14,7 miliona prešao u Tottenham. U londonskom klubu prepoznali su njegov kvalitet i za kratko vrijeme počeo je igrati u vrhu napada. Nakon sjajnih igara u Tottenhamu otišao je u Real Madrid za 94 miliona eura. Nevjerovatna zarada londonskog kluba.

9. Cristiano Ronaldo

Jedan od najboljih fudbalera svijeta Cristiano Ronaldo za 17,5 milina iz Sportinga je otišao u Manchester United. United u ovom slučaju nije pogriješio i prepoznao je talenat Portugalca. Nakon nekoliko ligaških titula i titule Lige prvaka odlučio je da napusti Old Trafford. United ga je prodao Realu za 94 miliona eura 2009. godine.

10. Andrea Pirlo

Pirlo je deset sezona igrao u Milanu i osvojio je sve što se moglo osvojiti. Nakon što je napunio 32 godine Rossoneri su mislili da je njegovo vrijeme prošlo. Pirlo je kao slobodan igrač otišao u Juventus s kojim je osvojio četiri uzastopne titule prvaka Italije, a igrao je i finale Lige prvaka prošle sezone. Trenutno nastupa u New York Cityju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.