Nekad je to bilo moderno...

Napadački tandemi koji su harali Evropom

Današnji klubovi pretežno igraju sa jednim klasičnim napadačem, a nekada su evropski treneri preferirali formacije u kojim su rođeni neki od najboljih tandema ikada.

Moderni fudbal se mnogo promijenio i najpopularnija formacija postala je 4-2-3-1, a mi ćemo se u nastavku podsjetiti vremena kada je bilo u modi igrati sa dvojicom napadača.

Pogledajte neke fenomenalne napadačke tandeme koji su u svoje vrijeme žarili i palili Evropom.

Ian Rush i Kenny Dalglish

Ovaj dvojac važi za jedan od najčuvenijih napadačkih tandema u historiji engleskog fudbala. U dresu Liverpoola su harali 80-ih godina.

Romario i Hristo Stoičkov

Bivši tandem Barcelone koji je na vrhuncu slave bio u sezoni 1993/94. Iako je Romario na Nou Campu proveo samo dvije godine, to je bilo dovoljno da eksplodira i postigne 30 golova u pomenutoj sezoni.

Filippo Inzaghi i Alessandro Del Piero

Šta tek reći za legendarni Juventusov napadački dvojac kojeg se sjećaju svi navijači Stare dame? Inzaghi i Del Piero su vodili Juve do osvajanja Serije A i finala Lige prvaka u sezoni 1997/1998., a zajedno su postigli 39 golova.

Marcelo Salas i Christian Vieri

Lazio je krajem prošlog i početkom ovog vijeka bio jedan od najjačih klubova u Italiji, a posebno se pamti tandem iz sezone 1998/99. kada su u napadu igrali Salas i Vieri. Ova dvojica fudbalera su postigla po 15 golova u sezoni a Lazio je završio na drugom mjestu iza Milana.

Andy Cole i Dwight Yorke

Čuveni tandem Manchester Uniteda Andy Cole i Dwight Yorke ostali su u lijepom sjećanju navijačima Crvenih đavola, koji su bili jedni od važnijih igrača ovog kluba na samom zalasku 90-ih. Ironično, obojica su bili van igre kada je United u finalu Lige prvaka napravio veliki preokret i osvojio titulu u sezonu 98/99.

Thierry Henry i Dennis Bergkamp

O njima nije potrebno previše trošiti riječi niti iznositi neku statistiku. Ko ih je gledao, može se sjetiti kakve je lopte dijelio Bergkamp, a kakve golove postizao njegov kolega Henry. Nerijetko je znalo biti i obrnuto, ali obično je Francuz bio u ulozi strijelca. Bili su noćna mora za sve odbrane u Engleskoj, a osvojili su i titulu sa Arsenalom.

Chris Sutton i Henrik Larsson

Celtic je početkom 2000-ih bio vrlo uspješan klub i tih godina se navijači rado sjećaju. U sezoni 00/01. u napadu Celtica igrali su Sutton i Larsson, koji je postigao 35 golova na samo 37 utakmica u škotskom prvenstvu te osvojio Zlatnu kopačku.

David Trezeguet i Alessandro Del Piero

Dva potpuno različita tipa napadača koji su napravili sjajan posao u sezoni 2001/02 kada je Trezeguet završio na prvom mjestu liste strijelaca Serije A sa 24 gola. Podatak da je ovom dvojcu klupu grijao Marcelo Salas dovoljno govori o tome s kakvim je napadačima te godine raspolagao Juventus.

Ronaldo i Raul

Dvojac koji je najviše zablistao u sezoni 2002/2003. kada su kombinovano postigli 39 golova. Riječ je o fudbalerima koji su obilježili jednu eru Kraljevskog kluba i mnogi od nas bismo bili sretni kada bi ih mogli ponovo gledati. Ali, ta vremena su prošla...

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.