Pritisak nikda veći, trenerima najteže

Laž je da je to samo jedna obična prvenstvena utakmica

Edmir Škorić

Nekoliko zanimljivih mečeva očekuje nas u 15. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine, ali u centru pažnje je svakako derbi Grada Tuzle i novi okršaj gradskih rivala.

Derbiji Slobode i Tuzle City su poput svih drugih gradskih derbija najgori za prognozere i nemoguće je predvidjeti ishod bez obzira na trenutnu formu, stanje na tabeli, rostere, historijat međusobnih mečćeva.

Jednostavno, to je za sve "utakmica svih utakmica" i u njima se obično daje mnogo više od vlastitih mogućnosti kako bi se spriječio poraz jer ipak je najgore kad se ujutro probudiš, a komšija se smješka ispijajući kafu uz blago podsjećanje da te je jučer nadmudrio.

Bilo je proteklih sezona raznih mečeva ova dva tuzlanska tima. Posljednji odigran još u avgustu ove godine u Gradačcu, jedna užasna fudbalska predstava na 40-ak stepeni završena je bez golova. Samo tri mjeseca ranije Tuzla City je razbio Slobodu s 4:1. U februaru su također ovi timovi igrali, a bilo je 1:1.

Prošle godine Tuzla City je dva puta slavio sa po 1:0, a jednom je bilo 0:0. Stiče se dojam da je FK Tuzla City nešto bolje izlazio u ovim duelima, ali to zaista ništa ne mora da znači.

Posljednje partije i jednih i drugih pokazali su da su itekako ranjivi i da su u potpunosti razočarali navijače. Tuzla City ima 19 bodova, ali onakvog starta sezone, to je premalo za ovih odigranih 14 kola uz napomenu da Tuzla ima i meč manje.

Sloboda je osvojila samo 12 bodova i nalazi se u opasnoj zoni, s jednakim brojem bodova kao i posljednjeplasirani Leotar. Oscilacija u igri Slobode oduvijek je bilo, ali trenutno stanje je alarmantno, tri vezana poraza, a sve to je malo uljapšala visoka pobjeda u Sarajevu protiv niželigaša Batona u šesnaestini finala Kupa, dok je gradski rival bio uvjerljiv u Modriči.

Utakmica u nedjelju jasno donosi sa sobom mnogo pritiska, mnogo nervoze, mnogo panike, tenzija, ali bi ujedno to moglo biti 90 i kusur minuta oproštajnog fudbala za jednog od trenera.

Dragan Jović je veliko trenersko ime, vratio se iz Afrike i zasjeo na klupu Tuzle City, ali proslavljenom treneru u posljednje vrijeme ne ide i on se nalazi pod pritiskom. Njegova stolica je užarena, a kap koja bi prelila čašu bio bi eventualni poraz od Slobode, a pitanje je hoće li i neki slabašni remi donijeti spas bivšem strategu Zrinjskog i Sarajeva.

S druge strane, Adnan Jahić također je u sličnoj situaciji. I on poput kolege Jovića morat će dobro da skautira rivala, da donese prave poteze i da ekipi donese neophodne bodove u borbi za spas, a sebi produži boravak na Tušnju, iako naravno čelnici klubova možda budu imali strpljenja i odluče se čekati zimsku pauzu za eventualne promjene.

U svakom slučaju, tuzlanski derbi će kao nikad prije biti važan dvojici trenera i ekipama. Biće to sve samo ne utakmica "kao i svaka druga". Biće ovo baš ona utakmica kojoj nijedna druga nije ravna. To nekada, ovisno kako i na koji način neko posmatra, zna da bude i motiv, ali i teg oko zglobova, a koga će on odvući na dno, tek ćemo da vidimo u nedjelju.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Tuzlanski derbi, kao i sve druge mečeve 15. kola Premijer lige pronađite u ponudi Volcanobet kladionice

Zapratite Volcanobet kladionicu na Facebook i Instagram profilu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.