Gigović je imao glavnu ulogu, zasjenivši igrače oba tima na stadionu u Banjaluci

Borac u derbiju savladao Sarajevo

Predragović ušao i presudio Sarajevu, ali u centru pažnje je ponovo bio Miloš Gigović

Edmir Škorić, foto: Esmer Oštraković

U derbiju 30. kola nogometne Premijer lige Bosne i Hercegovine Borac je pobijedio Sarajevo sa 1:0.

Bila je ovo još jedna u nizu utakmica u kojoj oba tima "moraju" do bodova. Borba za Evropu bliži se kraju i niko ne želi da izgubi, jer bi to moglo biti kobno u končanom poretku. Stoga su igrači Borca i Sarajeva bili dosta rezervisani, pa je nedostajalo pravih šansi, a na kraju je tek viđen jedan pogodak, koji je odlučio pobjednika.

U prvih pola sata duela u Banjaluci može samo da se izdvoji opasan napad gostiju, kada su išli tri na dva, ali se Dal Varešanović spetljao i upropastio situaciju koja je mirisala na pogodak.

Prva ozbiljnija šansa viđena je u 39. minuti, kada je Kyeremeh prošao po strani, uposlio je Ziljkića, koji nije baš dobro šutirao sa nekih sedam metara.

U završnici prvog dijela Trako je dobio drugi žuti, odnosno crveni karton. Sudija Miloš Gigović je možda i preoštro isključio defanzivca Sarajeva. Zbog isključenja propušta veliki derbi sa Željezničarom u 31. kolu.

Nastavak ne donosi neke veće promjene. Borac je očekivano dobio više loptu u nogama, imao inicijativu, Sarajevo se s igračem manje moralo povući, te čekati kontru.

Očekivalo se možda da će Borac biti opasniji, da će više napadati, ali ni domaćin nije puno toga pokazao sa igračem više u polju.

Desetak minuta prije kraja došlo je do nemilih scena. Zakuhalo se kada je Gigović pustio igru nakon faula nad Musom, pa je uslijedilo par žestokih startova i onda žestok obračun igrača na terenu, ali su se umiješali i članovi stručnih štabova.

Na kraju žuti karton Mrkaiću i Varešanoviću, kojem je to drugi žuti, pa samim tim i crveni. I predstavnik kluba Sarajeva je dobio crveni. Dakle, Sarajevo bez Varešanovića i stopera Trake čeka derbi.

Činilo se da će utakmica završiti remijem, a onda gol rezerviste Predaragovića glavom za 1:0 i pobjedu Banjalučana, no najmanje će se pričati o nogometu, a najviše o odlukama Gigovića i njegovih pomoćnika. Ništa na šta se već svi zajedno nismo navikli.

Borac je drugi na tabeli sa 55 bodova, Sarajeo treće sa 48 bodova, dok 46 ima Željezničar, Široki 45, a Velež 44 boda. Tri kola do kraja, i dalje je dosta toga otvoreno i ništa se ne zna sem da je Zrinjski novi - stari prvak.

Idemo na pauzu do narednog vikenda, a onda nova uzbuđenja. U fokusu će biti sarajevski derbi, dok će Borac u goste Posušju.

Borac - Sarajevo 1:0 (Predragović 89)

BORAC: Ćetković, Ninković, Predragović, Mrkaić, Vojnović, Račić, Lagundžić, Blagaić, Lazić, Kulašin, Piščević.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

SARAJEVO: Dizdarević, Trako, Musa, Jelić Balta, Vrančić, Oliveira, Kyeremeh, Varešanović, Šerbečić, Čirjak, Ziljkić.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.